Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΤην Τρίτη η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα στο Ανώτατο

Την Τρίτη η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα στο Ανώτατο

-

Αύριο, Τρίτη, θα γίνει τελικά η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη μετά την απόσυρση σήμερα του δικηγόρου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Παύλου Αγγελίδη από την υπόθεση και έγκριση από το Συμβούλιο του Ανώτατου αιτήματος του άλλου δικηγόρου του κ. Ερωτοκρίτου, Χρήστου Πουργουρίδη για αναβολή μίας ημέρας.

«Στόχος του Συμβουλίου η ορθή και ταχεία συμπλήρωση της υπόθεσης αυτής η οποία είναι μεγάλης σημασίας και γενικού δημοσίου ενδιαφέροντος», ανέφερε ο Πρόεδρος του Σώματος Μύρωνας Νικολάτος.

Η επιδίωξή μας όμως για ταχεία συμπλήρωση της υπόθεσης, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να παραγνωρίσει και την επιδίωξη μας για ορθή απονομή της δικαιοσύνης και σεβασμό των δικαιωμάτων των διαδίκων».

Ως εκ τούτου, το σώμα έδειξε κατανόηση στο αίτημα του Χρήστου Πουργουρίδη για αναβολή μίας ημέρας ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί αφού αρχικά την αντεξέταση του κ. Κληρίδη θα έκανε ο αρχαιότερος μέχρι τώρα δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Παύλος Αγγελίδης.

«Υπό τις περιστάσεις αυτές και σεβόμενοι ορθό και δίκαιο να εγκρίνουμε το αίτημα για αναβολή μέχρι αύριο», ανέφερε ο κ. Νικολάτος, σημειώνοντας παράλληλα ότι στις ήδη προκαθορισμένες δικάσιμες της Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης προστίθεται και η Παρασκευή, 26 Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Συμβουλίου για τον αριθμό των μαρτύρων υπεράσπισης ο εκ των δικηγόρων του κ. Ερωτοκρίτου, Βαγγέλης Πουργουρίδης ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί κλήσεις για 10 άτομα.

Κατά την αυριανή δικάσιμο θα αντεξεταστεί ο κ. Κληρίδης, ενώ μετά την αντεξέτασή του θα κληθεί ακόμη ένας μάρτυρας από την πλευρά του αιτητή, η κατάθεση του οποίου, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Γενικού Εισαγγελέα, αναμένεται να είναι σύντομη.

Στο μεταξύ με αίτημα του δικηγόρου του αιτητή Γιώργου Τριανταφυλλίδη για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος το σώμα παρακολούθησε το τρίτο dvd που περιείχε ρεπορτάζ που ακολούθησαν μετά τις δύο δημοσιογραφικές διασκέψεις των Κώστα Κληρίδη και Ρίκκο Ερωτοκρίτου και καταγράφουν δημοσιογραφικά τις εξελίξεις.

Αίτηση παύσης Γενικού Εισαγγελέα από Παύλο Αγγελίδη και αποχώρηση από υπόθεση

——————-

Κατά την έναρξη της σημερινής δικάσιμου ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Παύλος Αγγελίδης ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι έχει καταχωρίσει σήμερα «προσωπική αίτηση για παύση του Γενικού Εισαγγελέα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο σημερινός Γενικός Εισαγγελέας έχει υποπέσει σε τέτοια ολισθήματα που “δεν μου επιτρέπεται να παριστάνω τον αδαή».

Παράλληλα ανέφερε ότι μόνο ένας Γενικός Εισαγγελέας, ο Σόλων Νικήτας ήρθε στο ύψος των περιστάσεων καθώς και ότι ο ίδιος αποφάσισε να θέσει «ένα τέρμα στην ασύδοτη συμπεριφορά των Γενικών Εισαγγελέων που έχουν καταργήσει την ισότητα των νόμων».

Λόγω του γεγονότος ότι ένα των παραπτωμάτων με αφορά εμένα προσωπικά δυνατόν να δημιουργήσει κώλυμα στην ανεξαρτησία μου και στην εκπροσώπηση του κ. Ερωτοκρίτου, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου ζητώ να αποχωρήσω».

Αφότου έγινε αποδεκτό το αίτημα απόσυρσης του κ. Αγγελίδη, πήρε το λόγο ο κ. Πουργουρίδης ο οποίος ζήτησε αναβολή λόγω του ότι ο ίδιος έμαθε σήμερα το πρωί από τον κ. Αγγελίδη ότι θα κάνει αίτηση να παύσει τον Γενικό Εισαγγελέα, δηλώντας ότι δεν είναι έτοιμος να προβεί σε χειρισμό της υπόθεσης αφού τον χειρισμό κατά δική του επιμονή θα έκανε ο κ. Αγγελίδης.

Ενημέρωσε επίσης ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Αγγελίδη,

Χάρη Σταυράκη και του ιδίου για χειρισμό της υπόθεσης την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ότι ο κ. Σταυράκης αποχώρησε και προς αυτό έστειλε επιστολή στο Πρωτοκολλητείο.

«Εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα, πρέπει να κάνω καλά τη δουλειά μου απέναντι στο σώμα», είπε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο.

Έντονη ήταν η ένσταση από την πλευρά του Κώστα Κληρίδη και του δικηγόρου Γιώργου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος αποδέχτηκε να δοθεί κάποιος χρόνος στον κ. Πουργουρίδη αλλά ζήτησε από το σώμα να μην χαθεί η σημερινή ημέρα.

Τριανταφυλλίδης: Καταχρηστική η αίτηση Αγγελίδη

—————-

Εξάλλου, σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι η αίτηση η αίτηση η οποία έγινε από τον κ. Αγγελίδη και στην οποία έγινε αναφορά σήμερα στο δικαστήριο είναι καταχρηστική».

Θα τη μελετήσουμε, πρόσθεσε, «και υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να υποβάλουμε αίτηση για απόρριψη της ότι είναι έκδηλα αβάσιμη».

Σε ερώτηση ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί επανέλαβε ότι «μόλις γίνει επίδοση της αίτησης και αφού τη μελετήσουμε υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να υποβάλλουμε αίτημα στο δικαστήριο, που επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς, για να απορριφθεί η αίτηση ως έκδηλα αβάσιμη».

Αγγελίδης: Θα επηρέαζα την ανεξαρτησία μου αν παρέμενα δικηγόρος του Ρ. Ερωτοκρίτου

——————

Από την πλευρά του και εξερχόμενος νωρίτερα του δικαστηρίου και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «έκρινα ότι η δική μου θέση από τη στιγμή που προωθώ μια αίτηση η οποία βασίζεται σε ευρύτερους λόγους δημοσίου ενδιαφέροντος και ατομικού ενδιαφέροντος, οφείλω να ομολογήσω, θα επηρέαζα την ανεξαρτησία μου αν παρέμενα ως δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου».

«Ως εκ τούτου έχω παραιτηθεί», είπε.

Αναφερόμενος στην αίτηση που κατέθεσε είπε ότι «βασίζεται σε δέκα λόγους, οι οποίοι είναι όλοι ευρύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος, παρόλο που ο ένας λόγος περιπλέκει αθέμιτον επηρεασμό των δικών μου συμφερόντων τον οποίον επηρεασμό ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε προς χάριν κουμπάρου του».

«Έκρινα ότι αυτή η κρίση που σοβεί εδώ και δεκαετίες στο λειτούργημα του Γενικού Εισαγγελέως να δρα «ανεξάρτητα» που κατέληξε να δρα κατά το δοκούν και για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, πολλές φορές, όχι πάντα, βεβαίως, πρέπει να φτάσει ένα τέλος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν σχετίζεται με την υπόθεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο κ. Αγγελίδης ανάφερε ότι «σε ένα μικρό βαθμό μπορώ να πω ότι αγγίζει και ορισμένες πτυχές της υποθέσεως Ερωτοκρίτου».

Διαβάστε Επίσης