Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ"Ο καρκίνος των λόμπυ"

“Ο καρκίνος των λόμπυ”

-

το Pesticides Action Network (PAN) EUROPE η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει για το 2016 την ρύθμιση χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς στις ορμόνες και που συνδέονται με τον αυτισμό, καρκίνο και ανδρική στειρότητα μετά από αμερικάνικές πιέσεις/λόμπυ. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προγραμματίζετο αρχικά για το 2014.

Στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα The Guardian, ημερομηνίας 23/05/2015, (και που δεν έχουν διαψευθεί) περιγράφουν πως αμερικάνικά λόμπυ συμφερόντων επισκέφθηκαν Ευρωπαίους αξιωματούχους στις 2 Ιουλίου 2013 και τους πρότειναν να προχωρήσουν με περαιτέρω έρευνες αντίκτυπου για το ζήτημα προτού προχωρήσουν σε ρύθμιση. Σύνδεσαν δε το ζήτημα και με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην υπό διαπραγμάτευση Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις» (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Και έτσι εν μια νυκτί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναίνεσε.

Ως αποτέλεσμα της αναστολής της ρύθμισης, 31 φυτοφάρμακα που περιέχουν χημικά καταστροφικά προς τις ενδοκρίνες θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ. Και θα ανεβάσουν το ετήσιο κόστος υγείας για διαχείριση συγκεκριμένων ενδοκρινικών παθήσεων και διαταραχών (όπως απώλεια δείκτη νοημοσύνης, παχυσαρκία και βρεφική κρυπτορχιδία) στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Το σοβαρότατο αύτο ζήτημα έθιξε με ερώτηση που απέστειλε σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. Στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή να του απαντήσει αν η προστασία της υγείας των ευρωπαίων πολιτών προάγεται με αυτή την συγκεκριμένη ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης