Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί μιλούσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός.
Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι η φράση του κ. Ακιντζί για λύση “όχι μετά από χρόνια, αλλά μετά από μήνες” εμπεριέχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Οι ίδιοι, πρόσθεσε, συνεργάζονται με τους Ε/κ και τους Έλληνες εδώ και 20 χρόνια και ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις μαζί τους, όπως είπε. Συνεχάρη τον Μουσταφά Ακιντζί για την εκλογή του, δήλωσε τη στήριξή του προς αυτόν και σημείωσε πως η διαδικασία ειρήνευσης περνά από την οικονομία. Ζητήματα όπως το Κυπριακό και τα θέματα του Αιγαίου δεν μπόρεσαν ακόμα να λυθούν, αλλά το εμπόριο έχει διευρυνθεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης, που υπογράμμισε τη συμμαχία της οικονομικής συνεργασίας που να μην κολλά στα πολιτικά προβλήματα.
Η Κύπρος, σημείωσε, έχει μεγάλες προοπτικές και έκανε λόγο για “Σιγκαπούρη της Μεσογείου”, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Προσκάλεσε τέλος τον Τ/κ ηγέτη στη Σμύρνη.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν θεωρεί πως η ειρήνη και η λύση είναι μόνο “πολιτική δουλειά”, αλλά ένας από τους θεμέλιους λίθους είναι και η οικονομία και συνεχάρη τον κ. Ντεμιρτάς για τα μηνύματα ειρήνης που στέλνει προς την Κύπρο.
Είναι η μοίρα Ε/κ και Τ/κ να ζήσουν μαζί, είπε, και το σημαντικό για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί αρμονικά είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και θα λάβει υπόψη την ισότητα των δύο πλευρών. Αυτή η φόρμουλα, συνέχισε, βρέθηκε χρόνια πριν και απομένει να την συμπληρώσουμε, λέγοντας πως ο λόγος που λέμε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε μήνες είναι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να γίνει αυτό.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, ανέφερε προσθέτοντας ότι η λύση δεν είναι εύκολο και πως έχουν το καθήκον να εξεύρουν ένα κείμενο που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο και η απόφαση θα είναι του λαού και στις δύο κοινότητες.
Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, 10 χρόνια πριν είπε όχι και μπήκε στην ΕΕ, αλλά είδαν ότι η Ένωση δεν είναι παράδεισος. Με την ενοποίηση της Κύπρου, πρόσθεσε, θα υπάρξει μεγάλη προοπτική και με τη λύση οι δεσμοί τους με την Δύση θα διευρυνθούν και γι` αυτό σε ένα τέτοιο μέρος “το να δέρνεις συνέχεια τον αμπελουργό αντί να τρως τα σταφύλια δεν έχει νόημα”.
Το φυσικό αέριο ακόμη δεν βγήκε, επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης, και αντί να στέλνουμε πλοία εκεί, είναι σημαντικό να κάνουν σχεδιασμό για το μέλλον. Ο κ. Ακιντζί είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που η ποσότητα είναι αρκετή μπορεί να ενοποιηθεί με το αέριο του Ισραήλ και είναι το πιο λογικό να σταλεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Εάν υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα, είπε, το Κυπριακό δεν θα διαρκέσει χρόνια. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγγράφων στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει βούληση, γίνεται προσπάθεια για διεύρυνση των ΜΟΕ και των κοινωνικών σχέσεων, όμως βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για μια συνολική λύση. Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, προς αυτή την κατεύθυνση. “Ο δρόμος δεν θα είναι ολόισιος, μπορεί να έχει εμπόδια. Με αποφασιστικότητα θα εργαστούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Θέλουμε οι επόμενες γενιές να επωφεληθούν από τα αγαθά αυτού νησιού πλέον”.