Οριστικοποιείται την ερχόμενη Τρίτη η τελική μορφή του πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, για το συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών συνεχίστηκε η συζήτηση επί των συμπερασμάτων του προσχεδίου, στα πλείστα των οποίων διαφαίνεται πλήρης ομοφωνία, εκτός σε αυτά, που αφορούν στα ζητήματα του προεδρικού.
Τα μέλη της Επιτροπής διαπιστώνουν ομόφωνα ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί διορισμό, όταν της προτάθηκε, αφού γνώριζε τη σχέση του γραφείου του πρώην συζύγου της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Επίσης, διαπιστώνει σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού για αποδοχή διορισμού, στις διαδικασίες διορισμού και τις διαδικασίες του συμβολαίου, καθώς και ευθύνες στην προεδρία για το χειρισμό σε σχέση με το διορισμό Γιωρκάτζη και του σχετικού συμβολαίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι υπάρχει σύγκληση απόψεων των μελών της Επιτροπής, εξηγώντας πως τα κόμματα συμφωνούν στο ότι υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων για τη Διοικήτρια της ΚΤ, σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Γιωρκάτζιης.
Παράλληλα, είπε επιρρίπτουν ευθύνες στην Διοικήτρια, αναφορικά με την αποδοχή του διορισμού της, ενώ σημείωσε ευθύνες αποδίδουν και στην προεδρία, σε σχέση με τον διορισμό και την συγγραφή του συμβολαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η Επιτροπή Θεσμών εκφράζει ανησυχία ότι τα υπό εξέταση γεγονότα ενδεχομένως να έχουν επηρεάσει αρνητικά τις νομικές διαδικασίες, για το τραπεζικό σκάνδαλο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, είπε πως καταγράφει ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική ομοφωνία για το προσχέδιο της έκθεσης, συμπληρώνοντας ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη μένει ηθικονομικά εκτεθειμένη από τη σύγκρουση συμφερόντων που διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι “στο προσχέδιο του πορίσματος αποτυπώνονται οι ευθύνες της Διοικητού, αλλά όχι με σαφήνεια οι ευθύνες της προεδρίας”.
Ανέφερε ότι στο τελικό κείμενο του πορίσματος το ΑΚΕΛ επιθυμεί όπως μπει προσθήκη, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Θεσμών εκφράζει τον προβληματισμό της, ως προς την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανανεώσει το συμβόλαιο της διοικητού, μεσούσης της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και όταν πλέον αποδεδειγμένα είχε γνώση για την σύγκρουση συμφερόντων της διοικητού.
Επιπλέον, είπε ότι με την προσθήκη του ΑΚΕΛ η Επιτροπή θα εκφράζει απαρέσκεια, για την πολύμηνη αδράνεια, που επιδείχθηκε από τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του στη διερεύνηση του θέματος της ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε πως από τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα πρέπει να συμβάλουν, για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων περιστατικών, ενώ σημείωσε πως από τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών διαπιστώνεται πως υπήρξε από τη Διοικητή πρόθεση και δόλος, υπήρξαν λάθη από κυβέρνηση και το Προεδρικό, ενώ διαπιστώθηκαν και αδυναμίες στο θεσμικό πλαίσιο.
Εξέφρασε την ανησυχία του για τη ζημία που ενδεχομένως προκλήθηκε στις δικαστικές διαδικασίες, λόγω των εξελίξεων, τονίζοντας πως αν υπάρξουν επιπτώσεις στις δικαστικές διαδικασίες υπάρχουν και υπαίτιοι.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι θα πρέπει προληπτικά να κατανεμηθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες σε σχέση με το τραπεζικό σκάνδαλο, έτσι ώστε η πολιτεία να λειτουργεί ως προμηθέας και όχι ως επιμηθέας.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε, η Επιτροπή Θεσμών φαίνεται ότι καταλήγει σε πόρισμα, που θα αναδεικνύει τις βαριές ευθύνες της Γιωρκάτζιη, καθώς και τις σημαντικές ευθύνες του Προεδρικού.
Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα αποδεικνύει πως η Διοικητής της ΚΤ είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη και ότι θα είναι καταπέλτης και πρέπει να κατατεθεί στο Γενικό Εισαγγελέα και στο Γενικό Ελεγκτή.
Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα όπως η κ. Γιωρκάζη ανακαλέσει τα τελευταία απομεινάρια του παλιού της κλέους και παραιτηθεί, για να δώσει καλό παράδειγμα στην κατέρρευσα κοινωνία.