Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΣτήριξη από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε...

Στήριξη από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λύση ΔΔΟ με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2015

Σημαντική πολιτική συνάντηση είχε ο Τάκης Χατζηγεωργίου με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gianni Pittella.Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τον Gianni Pittella για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις μετά και την έναρξη των συνομιλιών.

Εστίασε κυρίως στις ευθύνες της Τουρκίας απέναντι στην προοπτική λύσης, δεδομένου ότι σε τουλάχιστο δύο πολύ σοβαρά ζητήματα αφορούν μόνο την Τουρκία. Και αυτά είναι το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Τον ενημέρωσε ότι ήδη η Ελλάδα, μέσω δημόσιας δήλωσης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, θεωρεί ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν πρέπει να υφίσταται και ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

Του υπενθύμισε και την δήλωση του Λονδίνου για το ίδιο θέμα, ότι δηλαδή σε περίπτωση λύσης η Αγγλία δεν θα είναι εμπόδιο, αφήνοντας έτσι να νοηθεί ότι και η ίδια κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Η εικόνα ωστόσο που βγαίνει από την Τουρκία είναι ότι η ίδια δεν δείχνει έντονη διάθεση διαφοροποίησης πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ενόψει όλων αυτών, ο Τάκη Χατζηγεωργίου παρακάλεσε το Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να έχει αυτό κατά νου σε όσες συναντήσεις πραγματοποιεί κυρίως με την Τουρκική πολιτική ηγεσία αλλά και με όλους όσους διαδραματίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στο κυπριακό.

Τον ενημέρωσε επίσης για το γεγονός ότι σε περίπτωση που οι δύο ηγέτες στην Κύπρο καταλήξουν στην ούτω καλούμενη εσωτερική πτυχή του κυπριακού, τότε η διεθνής κοινότητα, μπορεί και πρέπει να αυξήσει την πίεση της πάνω στην Τουρκία, τόσο πάνω στο θέμα των εγγυήσεων όσο και στο θέμα της ταχύτερης κατά το δυνατόν αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων με την λύση.

Ο κύριος Pittella διαβεβαίωσε για την απόλυτα υποστηρικτική και θετική του στάση απέναντι στις συνομιλίες αλλά και την επιδιωκόμενη λύση ΔΔΟ όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κύριος Pittella ζήτησε από τον Τάκη Χατζηγεωργίου την καθιέρωση σε τακτά διαστήματα των μεταξύ τους τέτοιων συναντήσεων

Διαβάστε Επίσης