Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤσαβούσογλου: Πιο σημαντική η επίλυση Κυπριακού από το άνοιγμα κεφαλαίων

Τσαβούσογλου: Πιο σημαντική η επίλυση Κυπριακού από το άνοιγμα κεφαλαίων

-

στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι κριτήριο για τις επίσημες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. “Ωστόσο συνήθως συζητείται. Η ΕΕ προσπαθεί να το παρουσιάσει ως κριτήριο αλλά δεν το αποδεχόμαστε. Το έχουμε δηλώσει αυτό σε σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά εξακολουθεί να είναι ντε φάκτο μέρος των διαπραγματεύσεων. Η προσμονή μας από την ΕΕ ειναι η απομάκρυνση των πολιτικών εμποδίων”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι υπάρχει μια θετική συμπεριφορά στην Κύπρο η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ιδιαίτερα από τους Έλληνες. “Κατά τη γνώμη μου μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι ακόμη πιο σημαντική και από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της ΕΕ. Ενόσω δεν προσφέρουν εναλλακτική ο ένας για τον άλλον, θα προτιμούσα σταθερότητα. Είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια. Επομένως αυτές οι δηλώσεις είναι τόσο σημαντικές όσο είναι και ενθαρρυντικές. Αυτή η θετική συμπεριφορά πρέπει να συνεχιστεί. Ελπίζουμε ότι το Ε/κ μέρος της Κύπρου θα διατηρήσει επίσης της αποφασιστικότητά του για επίλυση και θα έχουμε μια λύση”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση πως αξιολογεί την νέα διαδικασία επίλυσης σε σχέση με την παλαιότερη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τώρα υπάρχει μόνο μια πιο θετική συμπεριφορά. Ως μια ουσιαστική διαφορά, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Αυτή η τελευταία ευκαιρια δεν πρέπει να χαθεί.

Για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Κάτι Πίρι κάνει ό,τι μπορεί να να ετοιμάσει μια αντικειμενική έκθεση, ωστόσο υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για αλλάγές στην έκθεση. “Δυστυχώς υπάρχει μια τάση για εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία εντός της ΕΕ. Προσπαθούν να περάσουν την εχθρότητα μέσα στην έκθεση. Αλλά δεν υπάρχει όφελος για μη πραγματική κριτική και επιθέσεις. Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους την προσβλητική δράση. Καλωσορίζουμε την κριτική αλλά μόνο αν είναι εποικοδομητική. Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα είναι ισορροπημένη και το Υπουργείο ΕΕ παρακολουθεί στενά αυτή την έκθεση”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία είπε ότι υπάρχει μια δοκιμαστική συμφωνία για ομαλοποίηση και τώρα είναι η σειρά του Ισραήλ καθώς η διοίκηση της χώρας χρειάζεται να την εγκρίνει. “Υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση και την αναμένουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Εάν το Ισραήλ προσπαθεί συνεχώς να την αναβάλει με μερικές δικαιολογίες δεν είναι μια ειλικρινής προσέγγιση. Ωστόσο εάν η δοκιμαστική συμφωνία εγκριθεί μπορούμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας και να συνεισφέρουμε στην σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Διαβάστε Επίσης