Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΝτεπούτο Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Κυπριακό στην παρουσία Έσπεν Μπαρθ `Ειντε

Ντεπούτο Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Κυπριακό στην παρουσία Έσπεν Μπαρθ `Ειντε

-

την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, θα αρχίσει στις 10 το πρωί.


Η ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών είχε γίνει την περασμένη Δευτέρα, μετά το δείπνο των δυο ηγετών στο Λήδρα Πάλας, το οποίο φιλοξένησε ο κ. `Ειντε.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε δηλώσει πως οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους και την κοινή δέσμευση να προχωρήσουν με εποικοδομητικό και προσηλωμένο τρόπο και για το λόγο αυτό συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση και ότι θα γίνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων και θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες, τη δομή και τη συχνότητα των συναντήσεων.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την περασμένη Τρίτη πως κατά κύριο λόγο την πρώτη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα δομής και διαδικασίας. Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι θα παραδώσει στον κ. Ακιντζί κατάλογο για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο, κατά την πρώτη τους συνάντηση.

Κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει χθες στο ΚΥΠΕ πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη και θεωρεί ότι υπάρχουν κοινά σημεία, σημειώνοντας ωστόσο πως όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις, είμαστε αισιόδοξοι”, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, δεν θα γίνει διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αλλά θα συζητηθούν η διαδικασία και η δομή των συνομιλιών, οι όροι εντολής των διαπραγματευτών και η συχνότητα των επαφών των δύο ηγετών.

Διαβάστε Επίσης