Μιλώντας μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσής τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα αριθμό Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το κοινό όφελος των δύο κοινοτήτων.
Όπως δήλωσε ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί χάρτη με 28 ναρκοπέδια στα κατεχόμενα, και από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε πως από αύριο δεν χρειάζεται η συμπλήρωση εντύπου για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων.
Ο κ. Έιντε είπε πως οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για να συμπληρώνουν τις προσπάθειες των ηγετών.
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα είναι στις 28 Μαΐου και των διαπραγματευτών σήμερα το απόγευμα.
Στη δήλωσή του, ο κ. `Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες ανέλαβαν να εργαστούν ακούραστα για να φθάσουν το συντομότερο δυνατό σε μια συνολική λύση του Κυπριακού.
Συμφώνησαν όπως αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες.
Στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε ο κ. `Ειντε, άρχισαν να αναλύουν το κοινό όραμά τους για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Αυτό, συνέχισε, έγινε σε μια θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.
Επιπλέον, ανέφερε, οι ηγέτες συμφώνησαν για το πώς σκοπεύουν να ηγηθούν της διαδικασίας τους επόμενους μήνες. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου 2015. Οι διαπραγματευτές, συνέχισε, θα συναντώνται μεταξύ των συναντήσεων των ηγετών για να υποστηρίζουν την προσπάθειά τους. Θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση αργότερα σήμερα, είπε.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ
Ο κ. Έιντε είπε ότι ως ένδειξη της κοινής δέσμευσής τους, ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησαν όπως εργαστούν μαζί πάνω σε αριθμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα ωφελήσουν αμοιβαία τις δύο κοινότητες.
“Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί χάρτες για 28 ναρκοπέδια στο βορρά ενώ ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι από αύριο δεν θα χρειάζεται πλέον η συμπλήρωση εντύπου στα σημεία διέλευσης. Αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής για προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες.”
Ο Ειδικός Σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία του θέματος των αγνοουμένων και συμφώνησαν όπως εργαστούν μαζί για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα.
Προγραμματίζουν επίσης να συναντώνται σε κοινωνικό επίπεδο το επόμενο διάστημα, επιδεικνύοντας ενότητα στην προώθηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις 23 Μαΐου. Επιπλέον, ανέφερε, έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές να εργαστούν για επιπλέον μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία να εξετάσουν οι δύο ηγέτες.
Σε ένα κλίμα στο οποίο επικρατεί αισιοδοξία και ενθαρρύνεται από την κινητικότητα που άρχισε να οικοδομείται σε όλο το νησί, οι δύο ηγέτες τόνισαν το κοινό όραμά τους να φθάσουν σε μια συνολική λύση, κατέληξε ο Ειδικός Σύμβουλος.
Μετά τη δήλωση, οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στο κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες και μετά από λίγο αναχώρησαν, πρώτος ο κ. Ακιντζί και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόεδρος: Θετικότατο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις
Θετικότατο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης το κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη ημέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι συνομιλίες “έγιναν μέσα σε ένα θετικότατο κλίμα και πιστεύω ότι έτσι εργαζόμενοι, μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδό”.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς Ακιντζί, ο Πρόεδρος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο.
“Έχουμε δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν σειρά μέτρων, τα οποία να εισηγηθούν και θα αποφασιστούν” είπε.
Απλώς είναι θέμα κάποιων ημερών να γίνει η προεργασία και ενδεχόμενα στις 28 Μαϊου, που θα είναι η επόμενη συνάντηση, να έχουμε να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα, πολύ περισσότερα μέτρα που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών, πρόσθεσε.
Ως προς τη συνάντηση της 23ης Μαϊου, ο Πρόεδρος είπε ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Ακιντζί: Καλά τα ΜΟΕ αλλά στόχος είναι η λύση
Στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της σημερινής, πρώτης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση.
Κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι σήμερα έκαναν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης.
Είπε ότι παρέλαβε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο για αριθμό ναρκοπεδίων, ενώ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης για συμπλήρωση του εγγράφου – της λεγόμενης βίζας – στα οδοφράγματα για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.
Όπως είπε, πολλοί Ε/κ απέφευγαν να περάσουν στον βορρά – κατά την έκφρασή του – εξαιτίας της «βίζας», ενώ τώρα αυτή η δυσκολία έχει αρθεί, είπε. Ευχήθηκε παράλληλα να ενταθούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Ως προς τη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκαν άλλα ΜΟΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν και για άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς σε κάποια πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία.
Παρόλα αυτά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πέραν των κοινωνικών επαφών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των ΜΟΕ, «δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση», που είναι και το κύριο σημείο.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε εξάλλου στην μεγαλύτερη εμπλοκή των δυο ηγετών στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αρχίζοντας από σήμερα, οι δύο διαπραγματευτές θα συναντώνται συχνότερα, για την απαραίτητη προετοιμασία ενόψει της επόμενης συνάντησης, στις 28 Μαΐου.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου» είπε, προσθέτοντας ότι θα εργαστούν προς αυτό το συντομότερο δυνατό.
Συνέχισε λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να χαθεί χρόνος και είπε ότι αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, επικρατεί η αντίληψη ότι η διαδικασία θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, προς όφελος των δύο πλευρών.
Αναφερόμενος τέλος στην κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, στις 23 Μαΐου, είπε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.
Κοτζιάς: Αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση στο Κυπριακό
Ο Ακιντζί είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει ακόμη μια παλιά ταυτότητα ως Κύπριος, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, προσθέτοντας ότι αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση.
Ο Νίκος Κοτζιάς είπε για τον Ακιντζί:”Αισθάνεται Κύπριος, όχι απλώς Τ/κ. Μιλάει ελληνικά. Οι πολίτες του δεν μιλάνε ελληνικά πια. Οι παλιοί Ε/κ πολιτικοί μιλούσαν τουρκικά και οι Τ/κ ελληνικά. Αλλά τώρα υπάρχει ένα καλό μομέντουμ. Αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση. Αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολα”.
Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα των Κυπρίων, όχι των Ελλήνων ή των Τούρκων.
“Οι Τ/κ είχαν δύσκολα χρόνια το 1963-1964 λόγω της συμπεριφοράς του άλλου μισού πληθυσμού της Κύπρου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε την πιθανότητα στους Τ/κ να πάρουν το μάξιμουμ των δικαιωμάτων τους τα οποία ζητούν. Σε κάθε κοινωνία έχεις κοινότητες, μειονότητες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Τ/κ αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με την σκέψη ότι η Κύπρος είναι δική τους πατρίδα”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ανέφερε ότι οι εγγυήσεις και ο τουρκικός και ελληνικός στρατός πρέπει να φύγουν από την Κύπρο, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να πιέσει τους ηγέτες στην Κύπρο να δημιουργήσουν το δικό τους μομέντουμ.
Για το νέο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας , ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015. Όπως είπε, ο ίδιος πρότεινε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο με την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου.
Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2015 και να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, προσθέτοντας ότι διευθετήσεις θα γίνουν έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία. “Ο Τσίπρας και ο Νταβούτογλου έχουν καλή χημεία”, είπε ο . Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός “θέλει να συναντήσει τον Νταβούτογλου για να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο, να δουν πώς μπορεί να καταλάβει ο ένας τον άλλον και να συνεχιστούν οι σχέσεις με καλύτερο τρόπο από ό,τι στο παρελθόν”.
Για τον Υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καμένο είπε ότι είναι στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά προέρχεται από άλλο κόμμα. “Η τουρκική πλευρά θα χαρεί να δει τον Καμμένο στην Τουρκία. Θα είναι μια παραγωγική συνάντηση. Υπάρχει πρόσκληση γι αυτόν. Θα έρθει στην Τουρκία για διμερείς επαφές πριν τον Δεκέμβριο”, είπε προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις.
Ανέφερε ότι η επίσκεψη του Καμένου πάνω από τα Ίμια δεν ήταν μια επιθετική κίνηση, ήταν κίνηση σεβασμού. “Σκεφτείτε τι κάνει η τουρκική κυβέρνηση για τον τάφο Σουλεϊμάν Σαχ. Τα Ίμια είναι ελληνικά. Χάσαμε αξιωματικούς εκεί και τους αφήσαμε μερικά λουλούδια, όχι τεθωρακισμένα και αεροσκάφη”, είπε.
“Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος που να πω ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες ή διαφορές. Αλλά είμαι αισιόδοξος στο να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Η Τουρκία και η Ελλάδα, ο Αλλάχ το αποφάσισε, είναι μαζί στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έριξε ζάρια και έπεσαν εξάρες. Έδωσε έξι στην Τουρκία και έξι σε μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.
Μπάιντεν στο Τουίτερ: Πολύ θετικό βήμα η επανέναρξη των συνομιλιών
Με μήνυμα στο Twitter ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών.
“Καλωσορίζουμε τα νέα ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άρχισαν τις συνομιλίες διευθέτησης που διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Εθνη. Ενα πολύ θετικό βήμα”, γράφει ο κ. Μπάιντεν στον επίσημο λογαριασμό του.
Πιθανόν να εκδοθεί πλήρης ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.
O Βρετανός Υπουργός Ευρώπης “καλωσορίζει θερμά” τη επανέναρξη των συνομιλιών
Δήλωση με την οποία «καλωσορίζει θερμά» την επανέναρξη των συνομιλιών για εεξεύρεση λύσης στην Κύπρο, εξέδωσε ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.
«Καλωσορίζω θερμά την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης στην Κύπρο σήμερα, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι σημαντικό να χτίσουμε επί της παρούσας δυναμικής προς μία συνολική και διαρκή λύση», αναφέρει ο κ. Λίντινγκτον.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να δίνει την πλήρη στήριξή του στις κοινότητες στις προσπάθειές τους προς αυτόν τον σκοπό. Επίσης, επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η δήλωση του αξιωματούχου του Φόρεϊν Όφις.