Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟμάδες εργασίας από ΑΚΕΛ και ΚΚΔ για το Κυπριακό

Ομάδες εργασίας από ΑΚΕΛ και ΚΚΔ για το Κυπριακό

-

θα ανταλλάξουν απόψεις στις διάφορες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.

Αυτό αποφάσισαν σήμερα σε συνάντηση, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων. Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι χρειάζεται κάθε προσπάθεια από όλους μας για να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία στο Κυπριακό και δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικές ή μικρόψυχες προσεγγίσεις. “Είναι κοινή πεποίθησή μας ότι η διαδικασία που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι όταν μιλούμε για λύση αυτή θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Για τον κ. Κυπριανού το έργο που έχει παραχθεί την περίοδο Χριστόφια – Ταλάτ “δεν πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων αλλά να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας”.

Για να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, τα δύο κόμματα προχωρούν στη σύσταση των ομάδων εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνεται μια παράλληλη διαπραγμάτευση, αλλά “για να παράγουμε ιδέες, απόψεις, σκέψεις, οι οποίες θα βοηθήσουν ενδεχομένως τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των δικών τους διαπραγματεύσεων”.

Τα δύο κόμματα τάσσονται διαχρονικά υπέρ της ειρήνης και της λύσης του Κυπριακού και σε αυτή την κρίσιμη φάση θα συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε την όλη διαδικασία, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Στην Κύπρο άρχισε μια νέα περίοδο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ σημειώνοντας ότι ΑΚΕΛ και ΚΚΔ δίνουν από κοινού αγώνα για την ειρήνη και τη λύση. Η εκλογή του κ. Ακιντζί στην εκλογή της ηγεσίας προκάλεσε ένα θετικό κλίμα στην τ/κ κοινότητα, είπε και εξέφρασε ικανοποίηση για την αναπτέρωση της ελπίδας και στην ε/κ κοινότητα από αυτό το γεγονός. Εξέφρασε δε την προσδοκία αυτή η θετικότητα να αντικατοπτριστεί και στις συνομιλίες των δύο ηγετών ώστε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Παρακολουθούμε, πρόσθεσε, αξιολογώντας τις επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο με τους δύο ηγέτες και το γεύμα κοινωνικής φύσεως που είχαν οι δυο τους. Στις 15 Μαϊου, όπως ξέρετε, θα συγκεκριμενοποιηθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις από τους δύο ηγέτες και την πορεία των πραγμάτων τη νέα αυτή περίοδο. Ο κ. Οζγιγίτ αναμένει ότι θα υπάρξει “μια εντατικοποιημένη διαδικασία και με θετικό αποτέλεσμα σύντομα”.

Ξέρουμε, πρόσθεσε, ότι η διαίρεση δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων, ξέρουμε ότι όλοι οι Κύπριοι έχουν υποφέρει πολύ, θέλουμε όλα αυτά να τελειώσουν και το νησί μας να ενωθεί. Συμφώνησε δε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις την εποχή Χριστόφια – Ταλάτ είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι συμφωνίες κορυφής και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντικά επίσης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι και αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ενισχύοντας τη συνεργασία των δύο κομμάτων και τη δύναμή τους, είπε, αρχίζουν την προσπάθεια κινητοποίησης και στις δύο πλευρές των μαζών υπέρ της λύσης και οι ομάδες εργασίες που θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και για την παρακολούθηση της διαδικασίας των συνομιλιών. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι για την ενοποίηση του νησιού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ ολοκληρώνοντας με τη φράση “όλα είναι για την ειρήνη”.

Διαβάστε Επίσης