Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΒρετανός ΥΑ: Η Βρετανία έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του...

Βρετανός ΥΑ: Η Βρετανία έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

-

Κυπριακού

δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Damian Roderic Todd ύστερα από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Υπατος Αρμοστής χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την συνάντηση των ηγετών χθες βράδυ στο Λήδρα Πάλας με την οποία ανακοινώθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών, και είπε ότι η Βρετανία επιθυμεί να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο, όχι μόνο επειδή είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγγυήτρια δύναμη, αλλά επειδή τους δύο λαούς ενώνουν στενές σχέσεις.

Ερωτηθείς για εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, ο Υπατος Αρμοστής σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι όλοι εργάζονται στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ εξήρε το έργο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε, ο οποίος, όπως είπε, εργάζεται σκληρά και καλά για να επιτευχθεί λύση.

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει είπε ότι η χώρα του αλλά και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβάλουν στις προσπάθειες.

“Εχουμε ένα πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, όπως η Βρετανία. Η ενωμένη Κύπρος επίσης θα είναι μέλος της ΕΕ. Ετσι, η ΕΕ έχει όντως ένα ρόλο να διαδραματίσει αλλά η διαδικασία είναι στον ΟΗΕ” είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ο Υπατος Αρμοστής απάντησε ότι «κάθε χώρα της ΕΕ υιοθετεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αρα, ναι, φυσικά. Ωστόσο, πρέπει να βρούμε μια λύση εδώ για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο εδώ”.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Βρετανία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει αυτή τη στιγμή σημειώνοντας ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Κυβέρνηση στη Βρετανία.

Διαβάστε Επίσης