Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΤο ΑΚΕΛ Λεμεσού τίμησε τους βετεράνους πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το ΑΚΕΛ Λεμεσού τίμησε τους βετεράνους πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

-

07 Μάιος 2015

Στην παρουσία του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Stanislav Osadchiy, πραγματοποιήθηκε απόψε εκδήλωση της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, για να τιμήσει τους βετεράνους πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Ο Ρώσος Πρέσβης σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον άθλο του σοβιετικού λαού να αποτρέψει τα σχέδια του Χίτλερ και να σταματήσει τον θεωρούμενο μέχρι τότε ανίκητο στρατό της Βέρμαχτ έξω από τη Ρωσία, σημειώνοντας πως «δυστυχώς μεταξύ των απογόνων της γενιάς αυτού του τρομερού πολέμου, υπάρχουν πολλοί που ξεχνούν τη μεγαλύτερη τραγωδία ενός τρομακτικού πολέμου, ξεχνούν εκείνους που άναψαν τη φλόγα του πολέμου και προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη σημασία της νίκης του σοβιετικού λαού και το ρόλο του στην απελευθέρωση της Ευρώπης».

Ο κ. Osadchiy εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι στους μεθαυριανούς εορτασμούς στην Κόκκινη Πλατεία θα παρευρεθούν μόνο 24 αρχηγοί κρατών και μόλις 4 από την ΕΕ, σε σύγκριση με 53 που παρευρέθηκαν πριν από δέκα χρόνια. “Δυστυχώς οι αρχηγοί των συμμάχων της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν αναμένονται και είναι ολοφάνερο πως αυτό σχετίζεται με τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως γύρω στις 30.000 Κύπριοι στρατεύτηκαν εθελοντικά και πολέμησαν το φασισμό στα πεδία των μαχών, στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αβησσυνία και τη Βόρεια Αφρική.

«Τάφοι Κυπρίων στρατιωτών βρίσκονται σε 47 κοιμητήρια σε 12 χώρες, μάρτυρες της θυσίας τους», είπε και πρόσθεσε ότι «η σημερινή μας εκδήλωση είναι ταυτόχρονα εκδήλωση μνήμης και τιμής για όλους τους ηρωικούς νεκρούς του αντιφασιστικού πολέμου και της αντίστασης σε όλες τις υπό γερμανική κατοχή χώρες».

Οι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπλήρωσε, είναι πολύτιμο ηθικό και πολιτικό κεφάλαιο, είναι η ζωντανή απόδειξη που μας συνδέει με μια ένδοξη και τιμημένη σελίδα της πατρίδας μας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας και ένα φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με μετάλλια Κύπριοι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε Επίσης