Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗTο Ν/Σ για το ωράριο των καταστημάτων ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

Tο Ν/Σ για το ωράριο των καταστημάτων ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

-

Τρίτη, 05 Μάιος 2015

Το θέμα που αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων φαίνεται να λύεται οριστικά με την κοινή πρόταση νόμου, που θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο Πέμπτη, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις βουλευτών.

Η κοινή πρόταση νόμου καταργεί το εργάσιμο ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, πλην της θερινής περιόδου, για συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές.

Τα τρία κόμματα φαίνεται να έχουν βρει μεταξύ τους τη χρυσή τομή σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και αναμένεται να καταψηφίσουν τους σχετικούς κανονισμούς, αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την πρόταση των τριών κομμάτων όλα τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές, με εξαίρεση τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών (σουβενίρ) και αυτά που θα πωλούν παραδοσιακά προϊόντα και είδη κυπριακής χειροτεχνίας και λαϊκής παράδοσης.

Τη θερινή περίοδο θα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές τα καταστήματα στο Δήμο Αγίας Νάπας και την περιοχή Πρωταρά, καθώς επίσης στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και την περιοχή Λατσιού.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για να ενταχθούν στα ειδικά καταστήματα που παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές τα χρυσοχοεία και τα παντοπωλεία με έκταση 150τμ.

Παράλληλα, είπε θα κατατεθεί τροπολογία για να ενταχθούν στις περιοχές που θα λειτουργούν καταστήματα, η περιοχή της εντός των τειχών Λευκωσίας και το Coral bay στην Πέγεια.

Επίσης, είπε ότι υπήρξε συμφωνία όπως ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους, η παραχώρηση εξουσιών στους Επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να εκδίδουν εξώδικα πρόστιμα, σε περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου των εργαζομένων.

Οι ποινές θα είναι 300 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης καταγγελίας το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 600 ευρώ, ενώ αν υπάρξει επανάληψη της παραβίασης της νομοθεσίας τότε ο επηρεαζόμενος θα οδηγείται στα δικαστήρια, είπε ο κ. Φακοντής.

Επίσης, είπε ότι αυξάνονται οι ποινές σε περιπτώσεις ανάρτησης ψευδών στοιχείων.

Για τα κρεοπωλεία, είπε ότι έχει αποφασιστεί να διαγραφεί η πρόνοια ότι θα παραμένουν ανοικτά, όπως ήταν εξάλλου και το αίτημα του Συνδέσμου Κρεοπωλών.

Στο μεταξύ, ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, που δεν έγιναν αποδεκτές από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες και έχουν να κάνουν με το άρθρο 15, το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να εισαχθεί η πενθήμερη εργασία για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που ένα κατάστημα εργάζεται έξι μέρες την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τροπολογία του ΑΚΕΛ, είπε πως έχει να κάνει με τις περιπτώσεις που ένα κατάστημα θα εργάζεται εφτά μέρες την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια, με την οποία θα παραχωρούνται τα δύο ρεπό, εάν ο υπάλληλος του καταστήματος θα εργάζεται μέχρι τέσσερις ημέρες.

“Αυτή την πρόνοια των τεσσάρων ημερών τη διαγράφουμε, γιατί εκτιμούμε ότι εάν αυτό παραμείνει, θα δώσει τη δυνατότητα για αύξηση της μερικής απασχόλησης”, σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε πως η Bουλή κατάφερε και τετραγώνισε τον κύκλο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μόλις εγκριθεί η πρόταση νόμου η κυβέρνηση θα καταθέσει κανονισμούς για τα καταστήματα πώλησης σουβενίρ.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε ένα θέμα, με τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, για να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ολομέλεια.

Διαβάστε Επίσης