Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΤΥΠΗ ΓΝΩΜΗΜπορεί να περιγραφεί αυτή η ντροπή;- Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μπορεί να περιγραφεί αυτή η ντροπή;- Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

“Δεν ξέρω γιατί είναι ανάγκη να επαναλάβω κ εγώ ότι για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κοιτάξουμε προς τις αιτίες που το δημιουργούν.

Και οι αιτίες, η βασική αιτία είναι πρωτίστως οι πόλεμοι. Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, διακινδυνεύοντας τη ζωή του παρά μόνο αν απειλείται η ζωή του ή αν δεν έχει να φάει.

Να σταματήσουν οι πόλεμοι λοιπόν. Μα πως. Με αυτή την Ευρώπη που αποτελεί τον βραχίονα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ; Χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα μια Ευρώπη μοχλό της ειρήνης. Μια Ευρώπη αυτόνομο πόλο παγκόσμιας ειρήνης.

Περαιτέρω υπάρχουν και μερικές καλές ιδέες για αντιμετώπιση των όσων οι πόλεμοι επέφεραν. Η δημιουργία φερ’ ειπείν ενδιάμεσων χώρων εγκατάστασης, σε χώρες της περιοχής με σχετική σταθερότητα, όπως ίσως είναι η Αίγυπτος. Εκεί με ταχύτητα και διαφάνεια να εξετάζονται τα αιτήματα. Και βεβαίως στη συνέχεια η ανάληψη ευθύνης από τα κράτη μέλη κατ’ αναλογία του πληθυσμού τους.

Στη θάλασσα μας αγαπητοί κύριοι της Κομισιόν πληθαίνουν παχυνόμενα τα ψάρια, τρεφόμενα υποθέτω από το σώμα αυτών των ανθρώπων που πνίγηκαν. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να περιγραφεί αυτή η ντροπή.”

  • Απόσπασμα από την παρέμβαση του Τάκη Χατζηγεωργίου στην σημερινή συζήτηση για την τελευταία τραγωδία στην Μεσόγειο και την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης