Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΚΕ: Επίκεινται συμφωνίες Κύπρου – Αιγύπτου

ΚΕ: Επίκεινται συμφωνίες Κύπρου – Αιγύπτου

-

Συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αναμένεται ότι θα υπογραφούν στο πολύ σύντομο μέλλον, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται μεταξύ των ηγετών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου στα Ιεροσόλυμα, μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, θα συζητηθεί το θέμα της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση του Προέδρου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ήταν εξαιρετική και κατά τη διάρκεια αυτής συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές.

“Είναι πεποίθηση και της Αιγύπτου και τη Κυπριακής Δημοκρατίας για ακόμη περαιτέρω ενίσχυση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θα πρέπει να αναμένουμε στο πολύ σύντομο μέλλον την υπογραφή συμφωνιών που να αφορούν τα θέματα οικονομίας, ναυτιλίας, τουρισμού, και φυσικά το θέμα της ενέργειας” είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε την επιθυμία της Αιγύπτου για συνεργασία στο θέμα της αγοράς φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, επιθυμία που, όπως ανέφερε, έχει εκφραστεί κι από πλευράς Ιορδανίας.

Είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο για το θέμα αυτό, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη διάλογος για θέματα άμυνας και με την ολοκλήρωσή του θα υπογραφεί σχετική συμφωνία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους τρεις ηγέτες και αναμένεται ότι στη Διακήρυξη της Λευκωσίας θα υπάρχει σχετική αναφορά.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η συνεργασία των τριών χωρών θα αποτελέσει μοντέλο συνεργασίας και με άλλα κράτη της περιοχής. Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από τον κ. Νετανιάχου και ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι και η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. “Είναι κοινή πεποίθηση των αρχηγών των τριών κρατών για να γίνει αυτή η συνάντηση το συντομότερο δυνατό” είπε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένεται νέα έκκληση στη Διακήρυξη για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών κάτι που αφορά την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “πρέπει να αναμένουμε στη Διακήρυξη της Λευκωσίας να επαναβεβαιώνονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Κάιρο”.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε ότι “το σημαντικό είναι ότι έχει συμφωνηθεί να γίνει συνεργασία” και πρόσθεσε πως “για λόγους που δεν θεωρούνται ουσίας, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε εμείς, η συνάντηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα” και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες όταν καθοριστεί η συγκεκριμένη μέρα, ώρα και τοποθεσία της συνάντησης.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που γίνονται και την εξέλιξη της σχέσης Ερντογάν-Ακιντζί “και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε”, προσθέτοντας πως και τα ΗΕ και οι ξένες χώρες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το Κυπριακό παρακολουθούν τις εξελίξεις.

“Στο διάλογο που θα διεξαχθεί μέσα από μια ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, αλλά και με την εμπλοκή της Τουρκίας που είναι αναγκαίο συστατικό στην πορεία αυτή, ευελπιστούμε να δημιουργηθούν εκείνες οι εξελίξεις που θα δημιουργούν προοπτικές θετικής κατάληξης” είπε.

“Εμείς θα δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πώς προχωρά η διαδικασία” πρόσθεσε, σημειώνοντας την “ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας”.

Διαβάστε Επίσης