Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ΕΕΑ/ΒΠΑ μπαίνει σε εποικοδομητικό διάλογο με Σούλτζ για την Παλαιστίνη

Η ΕΕΑ/ΒΠΑ μπαίνει σε εποικοδομητικό διάλογο με Σούλτζ για την Παλαιστίνη

-

Απρίλιος 2015

Οι ΕυρωβουλευτέςτηςΕΕΑ/ΒΠΑΜαρτίνα Άντερσον και Νεοκλής Συλικιώτης είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κ. Μάρτιν Σούλτζ στην οποία συζήτησαν τη συνεχόμενη άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει σε αντιπροσωπείες του ΕΚ που επισκέπτονται την Παλαιστίνη την είσοδο στη Γάζα.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε εχτές το πρωί και συμμετείχε επίσης ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Έντουαρντ Μάρτιν, ο Μάρτιν Σούλτζ συμφώνησε πως οι ισραηλινές αρχές πρέπει να επιτρέψουν την είσοδο στη Γάζα σε αντιπροσωπεία του ΕΚ και πως θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη που του δίνει η θέση του ως πρόεδρος του ΕΚ για να πιέσει το Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Μαρτίνα Άντερσον, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο είπε: ” Είναι μέρος της εντολής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να ασκεί δημοκρατικό έλεγχο για την αποτελεσματικότητα ευρωπαϊκών προγραμμάτων επί του εδάφους. Το ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στην Παλαιστίνη έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι απαράδεκτο ότι το Ισραήλ συνεχίζει να μας αρνείται την πρόσβαση στη Γάζα τη στιγμή που και οι ίδιοι επιλέγονται για ευρωπαϊκά προγράμματα.”

Οι ευρωβουλευτές επίσης ήγειραν το θέμα του μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Καλίντα Τζαρράρ, η οποία συνελήφθηκε στο σπίτι της από τις ισραηλιτικές κατοχικές δυνάμεις . Οι τρείς ευρωβουλευτές παρέδωσαν στον πρόεδρο Σούλτζ αντίγραφο της επιστολής που υπογράφηκε από 58 συναδέλφους τους και η οποία στάλθηκε στην επικεφαλή της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας την απελευθέρωση της Καλίντα Τζαρράρ.

Ο κύριος Συλικιώτης είπε: “Είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνονται από τις κατοχικές αρχές οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων όπως η Καλίντα Τζαρράρ. Αυτό είναι ενάντια στη δημοκρατία αλλά και αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της σκληρότητας της κατοχής. Επίσης αυξάνει την ένταση στην Παλαιστίνη”

Οι Ευρωβουλευτές και ο Πρόεδρος Σούλτζ εξέφρασαν επίσης και την καταδίκη τους για την επέκταση του εποικισμού στην Περιοχή Γ και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών.

Διαβάστε Επίσης