Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΓΓ ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση πέτυχε να μετατρέψει την κάθε θέση εργασίας σε...

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση πέτυχε να μετατρέψει την κάθε θέση εργασίας σε 2 θέσεις μερικής απασχόλησης

-

πολιτική της στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων είναι να μετατρέψει την κάθε θέση εργασίας σε 2 θέσεις μερικής απασχόλησης, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αποδίδοντας παράλληλα σε επικοινωνιακό μύθο τη θέση της Κυβέρνησης ότι με τα διατάγματα προέκυψαν 7000 νέες προσλήψεις.

Σε δηλώσεις του για το όλο θέμα στα γραφεί του ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι την ώρα που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στην Κύπρο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ιστορικό επίπεδο τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς, επιχειρείται από την Κυβέρνηση ο στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εμμονή της Υπουργού Εργασίας να επιβάλει την άποψη μιας χούφτας μεγαλοϊδιοκτητών για τα ωράρια.

Υπενθύμισε ότι αυτό το τόσο δύσκολο ζήτημα, είχε επιλυθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης κατά τρόπο που ήταν αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων, επικρίνοντας την Υπουργό Εργασίας ότι επιχειρεί χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους να αποποιηθεί των ευθυνών της για να βρεθεί λύση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο μύθος που επικοινωνιακά επιχείρησε να περάσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ότι τάχα με τα διατάγματα προέκυψαν 7000 νέες προσλήψεις, έχει καταρρεύσει μετά τα χθεσινά στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ από το σύνολο των νεοπροσληφθέντων το 50% αμείβεται με μισθό κάτω των €800, ενώ ο αριθμός των εργοδοτουμένων με μισθό κάτω από €350 έχει αυξηθεί κατά 100% σε σύγκριση με το 2011. Επίσης, αριθμός των εργοδοτουμένων με απολαβές από €350 – €500 έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων με μισθό πέραν των €800 έχει μειωθεί κατά 5,000 άτομα σε σύγκριση με το 2011. Παράλληλα, η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο από το 2013 που εφαρμόστηκαν τα διατάγματα παρέμεινε η ίδια.

«Αυτό που πέτυχε η Κυβέρνηση είναι να μετατρέπει την κάθε θέση εργασίας σε 2 θέσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό είναι που θέλουν να διαφυλάξουν και οι μεγαλοϊδιοκτήτες και ξοδεύουν τώρα χιλιάδες ευρώ σε διαφημίσεις σε εφημερίδες και δρόμους υπέρ του συνεχούς ωραρίου» δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί από την Κυβέρνηση, συγκρούονται με τη βασική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει σαφή ορισμό της «τουριστικής περιοχής/ ζώνης» και παράλληλα τη θέση του κόμματος του για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, καθορισμό της χειμερινής περιόδου, από το Νοέμβριο μέχρι και το τέλος Μαρτίου, όπου όλα τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά την Κυριακή, καθορισμό της θερινής περιόδου, από Απρίλιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου και καθορισμό τουριστικών περιοχών/ ζωνών, οι οποίες θα λειτουργούν με τα διευρυμένα ωράρια, περιλαμβανομένης και της Κυριακής.

Δήλωσε τέλος ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερό στην θέση αρχής χωρίς παζάρια με κανένα και πως δεν πρόκειται το κόμμα να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος συμφερόντων αντίθετων με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.

Διαβάστε Επίσης