Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣτην Κύπρο Ρώσος κοσμοναύτης για την Εβδομάδα Διαστήματος

Στην Κύπρο Ρώσος κοσμοναύτης για την Εβδομάδα Διαστήματος

-

Στην Κύπρο βρίσκεται ένας θρύλος του διαστήματος, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Βολκόφ με την ευκαιρία της Εβδομάδας Διαστήματος, που αρχίζει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Βολκόφ θα παραστεί απόψε στην επίσημη έναρξη της Εβδομάδας Διαστήματος, που διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.

Ο 66χρονος σήμερα Βολκόφ έγραψε ιστορία, παραμένοντας στο διάστημα συνολικά 391 ημέρες, 11 ώρες και 52 λεπτά κάνοντας ρεκόρ παραμονής.

Ταξίδεψε στο διάστημα τρεις φορές, το 1985 (παραμονή 64 μέρες), το 1988/89 (151 μέρες) και το 1991-1992 (175 μέρες).

Οταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση το 1991, ο κοσμοναύτης βρισκόταν στο θρυλικό διαστημικό σταθμό Μιρ σε τροχιά γύρω από τη Γη μαζί με τον Σεργκέι Κρικάλεφ. Θεωρείται ότι οι δύο ήταν οι τελευταίοι πολίτες της ΕΣΣΔ, οι οποίοι επιστρέφοντας στη Γη ήταν πλέον Ρώσοι πολίτες.

Η Εβδομάδα Διαστήματος, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αστροναυτικής, διοργανώνεται στη Λευκωσία 20- 26 Απριλίου με στόχο την προώθηση της εξερεύνησης του διαστήματος με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως έκθεση για το διάστημα, διαλέξεις, επισκέψεις σε σχολεία, διαστημικές κινηματογραφικές βραδιές, διαστημικά πειράματα, κινητό πλανητάριο κ.ά.

Ο Βοκλόφ είναι προσκεκλημένος όσων συνεργάστηκαν για την επίσημη τελετή έναρξης της Εβδομάδας Διαστήματος, του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας – ο οποίος πρωτοστάτησε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, του CSEO και του Δήμου Λευκωσίας.

Την Εβδομάδα Διαστήματος στηρίζουν επίσης η ROSCOSMOS, το Ινστιτούτο Κομφούκιος, η Κινεζική Εταιρεία Αστροναυτικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Διαβάστε Επίσης