Του Δρ Ιωάννη ΒΙΟΛΑΡΗ*
Ψηφίστηκε, πανηγυρικά, και με ένα περίεργο συνδυασμό ψήφων, το λεγόμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, για το οποίο τουλάχιστο δυο από τα κόμματα που τελικά το ψήφισαν, ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή άλλα έλεγαν, περί προστασίας των αδυνάτων, περί των συμφερόντων των τραπεζών, και άλλα τέτοια. Το αν σωστά έκαναν θα το κρίνει το αποτέλεσμα και η ιστορία και… οι επόμενες εκλογές.
> Δεν υπάρχει πάντως καμιά αμφιβολία οτι οι νόμοι αυτοί απλά ελευθερώνουν τα χέρια των τραπεζών στο να ξεκινήσουν ανενόχλητες τις εκποιήσεις και καθόλου δεν αναμένονται ιδιαίτερες ευαισθησίες εκ μέρους τους, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις τους. Άστε που είναι τόσο περίπλοκοι που δεν ξέρω πως μπορεί να εφαρμοστούν και αν η εφαρμογή τους θα προστατεύσει κατ’ελάχιστο τους πολίτες. Οι τράπεζες, όμως, όπως είναι γνωστό, έχουν δίπλα τους τα καλύτερα δικηγορικά γραφεία, και πλειάδα λειτουργών εκπαιδευμένων σε αυτά τα θέματα, έτσι η αντιπαράθεση είναι εκ των πραγμάτων άνιση. Και αμφιβάλλω αν οι ‘σύμβουλοι αφερεγγυότητας’ θα είναι αρκούντως αμερόληπτοι. Και παρεπιμπτόντως με το να πάρουμε την νεα δόση ή με το να βγούμε ξανά στις αγορές δεν πρόκειτε να έρθει ανάπτυξη, απλά θα φορτωθούμε και άλλα χρέη σαν χώρα και σαν οικονομία. Επενδύσεις χρειάζονται και οχι ανταλλαγή περιουσιών μέσω εκποιήσεων και λογιστική τακτοποίηση των χρεών στις τράπεζες.
> Ως εκ τούτου ελπίζω η Βουλή, εξασκώντας την επιρροή της, να δώσει εκ νέου το μήνυμα προς τις τράπεζες οτι θα παρακολουθούνται οι ενέργειες τους και οτι θα επέμβει άμεσα αν διαπιστώσει κατάχρηση της δύναμης που αυτοί οι νόμοι τους δίνουν. Θα ήταν μάλιστα πολύ χρήσιμο αν ζητείτο και από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να μας πληροφορήσει πόσες αναδιαρθρώσεις πέτυχε μετά την έναρξη των εργασιών του Γραφείου του, για να φανεί σε ποιό βαθμό όλες αυτές οι προσπάθειες προστασίας των δανειοληπτών όντως τους προστατεύουν.
> Και το ίδιο να ζητηθεί από τις τράπεζες, ή και την Κεντρική Τράπεζα, ενα μήνα μετά την ψήφιση των πιό πάνω νόμων, γιατι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πόσα από τα δάνεια αναδιαρθρώθηκαν, είτε μέσω του Επιτρόπου, είτε μέσω της νέας νομοθεσίας, και το κυριότερο να φανεί αν όντως τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν και πολύ περισσότερο ποιά ενυπόθηκα θα εκποιηθούν. Αυτών που οφείλουν εκατομμύρια ή της μάζας των υπολοίπων;
> Η αίσθηση μου, που και τα πρόσφατα στοιχεία της ΚΤ επιβεβαιώνουν, είναι οτι ελάχιστες, σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος, αναδιαρθρώσεις θα επιτύχουν, και αντίθετα πιστεύω οτι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων θα τείνει να αυξάνεται, οδηγώντας τις τράπεζες στην εκποίηση όλων των ενυπόθηκων, με την δικαιολογία οτι σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια ή και ELA. Γιατί κατά βάθος αυτός ήταν εξ υπαρχής ο στόχος τους, με ή χωρίς την παρότρυνση ή τον σχεδιασμό άσπονδων εχθρών μας!
> Αν επιπλέον αδιακρίτως προχωρήσουν σε εκποιήσεις χωρίς να λαμβάνουν
> υπόψη αν ένας ειναι άνεργος ή τα εισοδήματα του μειώθηκαν αισθητά, θα δημιουργηθεί μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα, χειρότερο από τον εκτοπισμό του ’74 Γι’αυτό το ενδεχόμενο καθόλου δεν μερίμνησε ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή, είτε γιατί υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο, είτε διότι ως συνήθως τρέχουν πίσω από τα γεγονότα.
> Το ιδανικότερο θα ήταν για αυτές τις αδύναμες ομάδες να υπάρξει
> αναστολή της διαδικασίας εκποίησης μέχρι να εξεύρουν εργασία. Αυτό κατ’ελάχιστο πρέπει άμεσα να γίνει, έστω και με μη επίσημη δήλωση εκ μέρους των τραπεζών. Θυμίζουμε πως τουλάχιστο ένα πρώην ανώτατο στέλεχος μιας των τραπεζών δημόσια δήλωσε πως οι άνεργοι θα πληρώνουν 10 ευρώ τον μήνα. Άραγε ισχύει η εξαγγελία του; Έτσι και αλλιώς οι νόμοι αυτοί υποτίθεται οτι προστατεύουν τους ‘βιώσιμους’ δανειολήπτες και αφήνουν έρμαιο στη μοίρα τους τους ‘μη βιώσιμους’, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία.
> Άρα οφείλουμε να τους προσφέρουμε προστασία, πριν προλάβουν οι τράπεζες να τους πάρουν οτι τους έχει μείνει.
> Θα είναι επιπλέον στα συν, των όσων κομμάτων το κάνουν, να σταθούν δίπλα σε αυτές τις ομάδες, αφού η Κυβέρνηση απέτυχε ή δεν θέλησε ή προτίμησε, για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα, να μην το κάνει.
- Ο Δρ Ιωάννης Βιολάρης είναι Οικονομολόγος