Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΝέα σχέδια συνεργασίας Eλλάδας - Ρωσίας -Στην πρώτη γραμμή των συμφωνιών...

Νέα σχέδια συνεργασίας Eλλάδας – Ρωσίας -Στην πρώτη γραμμή των συμφωνιών Τσίπρα –Πούτιν η ενέργεια

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 11 Απρίλιος 2015

ΑΘΗΝΑ-Το νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, που άνοιξε με τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αποτιμάται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν θέματα όπως τα ενεργειακά, τα αγροτικά προϊόντα αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν, περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως η δρομολόγηση των διαδικασιών για συμμετοχή της Ελλάδας στον νότιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.

Ακόμη η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία με σύμπραξη ελληνορωσικών εταιρειών, σε αντιστάθμισμα των συνεπειών του εμπάργκο, αλλά και η βούληση της ρωσικής ηγεσίας για επενδύσεις στη χώρα μας σε λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμια.

Στην πρώτη γραμμή των συμφωνιών είναι η ενέργεια, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν -με σεβασμό στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία- για την προοπτική κατασκευής του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, με στόχο την ικανοποίηση των ελληνικών ενεργειακών αναγκών αλλά και την επέκτασή του προς τα Βαλκάνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οπως διευκρινίζει με δημοσίευμά της η οικονομική «Κομερσάντ», πέντε χώρες με μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με τη ρωσική «Γκαζπρόμ» είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο του νέου «Νότιου Αγωγού» για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά την «Κομερσάντ», οι χώρες αυτές είναι, κατά σειρά, η Τουρκία που αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, η Ελλάδα που θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και εν συνεχεία η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία θα συμμετάσχει και στην έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων -στον διαγωνισμό για τα «είκοσι οικόπεδα» στο Ιόνιο αλλά και στη Νότια Κρήτη. Ο κ. Τσίπρας και στη χθεσινή ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας επεσήμανε ότι άνοιξε η συζήτηση για τις δυνατότητες ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων μέσω κοινοπραξιών όπου το Δημόσιο θα διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνική αντιπροσωπεία ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, που βασίζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι είναι έκδηλο το ενδιαφέρον της Ρωσίας να συμμετάσχει στην αξιοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων αλλά και σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς -όπως είπε- διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση».

Οπως διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια για τα οποία πρέπει να εργαστούμε, παρατήρησε ο κ. Πεσκόφ.

Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, στη συμφωνία άνοιξε ο δρόμος ώστε να παρακαμφθεί η συγκεκριμένη δυσκολία, με την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης». Οι ελληνορωσικές εταιρείες θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη επιστροφή των προϊόντων που εντάχθηκαν στο εμπάργκο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας, Αλεξέι Αλεξένκο, μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», όμως η υπηρεσία του είναι έτοιμη να διευρύνει και να επιταχύνει τους ελέγχους που θα απαιτηθούν, ώστε να υλοποιηθεί η κεντρική πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου για ενθάρρυνση των εισαγωγών «αγροτικής και κτηνοτροφικής πρώτης ύλης» από κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία. Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνονται ακόμη η συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και του Πανεπιστήμιου Πειραιά και της Ρωσικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, συζητήθηκε να αυξηθεί το ρεύμα προς την Ελλάδα, να αυξηθούν οι αεροπορικές πτήσεις και στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας του 2016.

TSPRAS MENTENEB

Η διήμερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα ολοκληρώθηκε χθες με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, τον Ρώσο πρωθυπουργό κ. Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «εναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική», ενώ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «μπήκαν οι βάσεις για μια ριζική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η Ελλάδα επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση

«Για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί ”λύση” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», επανέλαβε και χθες μιλώντας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση, αλλιώς θα ζημιωθεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Τόνισε δε πως στόχος μας είναι η παραμονή στο ευρώ. «Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό, μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική, μπορεί να λυθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμμέσως απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε για την επίσκεψή του στη Μόσχα από Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και διεθνή ΜΜΕ, λέγοντας ότι για την Ελλάδα η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο».

Από το ethnos.gr

Διαβάστε Επίσης