Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΣημείωμα 45 σελίδων με τη νέα προσέγγιση για το ασυμβίβαστο και τη...

Σημείωμα 45 σελίδων με τη νέα προσέγγιση για το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων στην Επιτροπή Θεσμών

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2015

Ο Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης και οι εξωτερικοί σύμβουλοι της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το ασυμβίβαστο και τις δημόσιες συμβάσεις, κατέληξαν σε σημείωμα 45 σελίδων, για το ασυμβίβαστο, που θα σταλεί προς όλα τα κόμματα.

Σε δήλωση μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το σημείωμα εξηγεί το νέο τρόπο προσέγγισης του ασυμβιβάστου και της σύγκρουσης συμφερόντων.

Ανέφερε ότι με βάση την προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε ώστε να οδηγηθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα πολύ καλό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ασυμβίβαστο και ο λόγος που το πλαίσιο ήταν αναποτελεσματικό, είναι επειδή δινόταν έμφαση στο ασυμβίβαστο και όχι στη σύγκρουση συμφερόντων και δεν καθοριζόταν ο ορισμός του ασυμβιβάστου και της σύγκρουσης συμφερόντων με ξεκάθαρο τρόπο, ώστε οι νομοθεσίες του υπάρχοντος πλαισίου να είναι εφαρμόσιμες.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να διορθώσουμε το πλαίσιο ώστε να δίνεται έμφαση στη σύγκρουση συμφερόντων και να διαχωριστεί από το ασυμβίβαστο κατά τρόπον ώστε οι υφιστάμενοι νόμοι να είναι πρακτικά εφαρμόσιμοι.

Διευκρίνισε ότι θα θεσπιστεί νέος νόμος, ο οποίος θα καταστήσει τον υπάρχον νομικό πλαίσιο αποτελεσματικό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι υπάρχει εισήγηση για τέσσερις κατηγορίες αξιωματούχων, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποτελούν πέμπτη κατηγορία.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι μπορεί να μην τροποποιηθεί ο υφιστάμενος νόμος για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά με τη συμπλήρωση των κενών στην κείμενη νομοθεσία, θα καταστεί πιο εφαρμόσιμος ο υφιστάμενος νόμος, που θα ενισχυθεί με πρόνοιες από το νέο ανεξάρτητο νόμο.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως πρέπει να διαχωριστεί η πραγματική σύγκρουση συμφερόντων από τη φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων και από το δυνητική σύγκρουση συμφερόντων.

Πρόσθεσε πως πρέπει να εξετασθούν ζητήματα που αφορούν ανεξάρτητους αξιωματούχους, οι οποίοι με βάση το Σύνταγμα δεν μπορούν να ελεγχθούν εφόσον κατέχουν το αξίωμά τους και ανέφερε ότι ο προσανατολισμός είναι όπως περιληφθούν πρόνοιες στο νόμο ώστε να ελέγχονται εφόσον αποχωρήσουν από το αξίωμα που κατέχουν.

Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Συλλούρης είπε ότι κατά τη συνάντηση με τους εξωτερικούς συμβούλους της Επιτροπής Θεσμών έγινε σύντομη παρουσίαση των νομοσχεδίων όπως έχουν παρουσιασθεί στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανέφερε πως αποτελούν μέρος του νομοθετικού πλαισίου που προτίθεται να προωθήσει η Επιτροπή Θεσμών, όμως υπάρχει δρόμος ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Διαβάστε Επίσης