Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΗ ανακοίνωση της τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για ένταξη στην ΚΟΠ στον τ/κ...

Η ανακοίνωση της τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για ένταξη στην ΚΟΠ στον τ/κ Τύπο

-

: Τρίτη, 31 Μάρτιος 2015

Με σχόλιο συνοδεύει η Αφρίκα το πρωτοσέλιδο της για τις χθεσινές δηλώσεις Σέρτογλου και γράφει “`είμαστε μπάσταρδα; ρωτά ο Χασάν Σέρτογλου…Ε μπάσταρδα. Των Εγγλέζων μπάσταρδα…Των Γκιαούρηδων μπάσταρδα. Υπάρχει κάτι που δεν ειπώθηκε; Φίλε, το θέμα δεν είναι να απελευθερωθείς από την κατοχή..Το πραγματικό θέμα είναι να απελευθερωθείς από αυτούς που σε απελευθέρωσαν”.

Η είδηση της αποστολής επιστολής της τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για ένταξη στην ΚΟΠ αποτελεί κύρια είδηση στις πλείστες τ/κ εφημερίδες μαζί με τις αντιδράσεις, τα σχόλια, τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις. Ο Σερντάρ Ντενκτάς ως ο αρμόδιος “υπουργός” αθλητισμού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις σχέσεις του με την τ/κ Ομοσπονδία, με τον Χασάν Σέρτογλου να του απαντά ότι δεν υπάρχει λόγος “να το γυρίζουμε στις εθνικιστικές δηλώσεις” (vatan milet Sakarya, έκφραση που έμεινε από τη μάχη στο Σαγγάριο ποταμό) ενώ σχολιάζοντας τα τουρκικά δημοσιεύματα που επικρίνουν την κίνηση της Ομοσπονδίας απάντησε: “Γκαρίζετε όσο θέλετε”. Η Αφρίκα γράφει επίσης ότι “η εποχή της πατριδοκαπηλίας έκλεισε χθες” και με τα αποφασιστικά του βήματα ο κ. Σέρτογλου έδωσε στο σοβινισμό ένα από τα πιο δυνατά χτυπήματα. Εκτιμά δε η εφημερίδα ότι με την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή ο Ντερβίς Έρογλου έχασε λίγο ενόψει των “εκλογών”.

Η Χαλκίν Σεσί σημειώνει ότι ο Χασάν Σέρτογλου ήταν λάβρος εναντίον της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, λέγοντας ότι πήγαν για συνάντηση και ούτε φωτογραφία δεν έβγαλαν μαζί τους ενώ όταν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας ήρθε στα κατεχόμενα, συναντήθηκε με τον Έρογλου και όχι με τους ίδιους και όταν επέστρεψε στην Άγκυρα έστειλε επιστολή στην ΦΙΦΑ (για το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα) χωρίς καν να τους ρωτήσει. Ήταν έντονος και με τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, διερωτώμενος τί θεωρούν ότι είναι οι Τ/κ. “Είμαστε μπάσταρδα; Είμαστε χωρίς γονείς; Γιατί δεν γράφουν πού είναι οι Τ/κ αθλητές; Πού ήταν όταν στους Μεσογειακούς στην Τουρκία χαιρετούσαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θέλουμε τα δικαιώματά μας. Εσείς όσο θέλετε γκαρίζετε”.

Στο μεταξύ διαφορετικές ήταν οι αντιδράσεις των “συγκυβερνώντων”. Ενώ ο Ντενκτάς καταδίκασε την κίνηση και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις σχέσεις του με την τ/κ Ομοσπονδία, ο “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, σχολίασε πως όποιος θεωρεί πως δεν υπάρχουν οι δικοί μας “θεσμοί” – όπως είπε – και αναστέλλει τις σχέσεις, αυτό δεν συμβαδίζει με τη διοίκηση του “κράτους”.

Τη διαφορετική στάση Ντενκτάς – Γιοργκαντζίογλου σημειώνει και η Κίπρις, η οποία προβάλλει την αντίθεση του Ντερβίς Έρογλου αλλά και τη δηλώση του Προέδρου της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη ότι η ένταξη θα είναι προς όφελος των Τ/κ, αλλά θα πάρει χρόνο. “Είμαστε χώρια 60 χρόνια και υπήρχαν κάποια ψυχολογικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν”, πρόσθεσε ο κ. Κουτσοκούμης.

Ο διευθυντής σύνταξης της Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντιουζγκιούν, γράφει σήμερα ότι η κίνηση αυτή, μετά και τα δημοψηφίσματα του 2004, υποδηλώνει τη χρεωκοπία της δεξιάς. Την ίδια ώρα είναι μια ένδειξη ότι η πολιτική του “να πολεμήσουμε τα εμπάργκο” απλά μπερδεύει την ιστορία. Σημειώνει δε ότι ο Χασάν Σέρτογλου προέρχεται από τη δεξιά, είναι της ίδια ιδεολογίας με τον Ντερβίς Έρογλου, ήταν υποψήφιος για την προεδρία της τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου εκ μέρους του κόμματος Εθνικής Ενότητας και “ήταν στους ίδιους διαδρόμους μια εποχή με τον Σερντάρ Ντενκτάς”. Εκτιμά δε ότι η κίνηση αυτή στηρίζει την πολιτική της αντιπολίτευσης και η θέση ότι “έχουμε δικαιώματα στην ΚΟΠ, θα τα στηρίξουμε και να ανοίξουμε το τ/κ ποδόσφαιρο στον κόσμο” δείχνει ότι η νοοτροπία των Τ/κ έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο.

Τονίζει επίσης ότι “η δεξιά πολιτική που διαμορφώθηκε πάνω στο ότι οι Ε/κ δεν μας θέλουν πουθενά, ούτε στο ποδόσφαιρο, και ο μόνος μας δρόμος είναι να στηρίξουμε το δικό μας κράτος, δηλαδή την ΤΔΒΚ, νικήθηκε από τα δικά τους παιδιά”.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, οι νεολαίες των κομμάτων, πλην εκείνη του ΚΕΕ, ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην τ/κ Ομοσπονδία ποδοσφαίρου και προβάλλει σχετικές δηλώσεις των επικεφαλής των οργανώσεων νεολαίας του ΡΤΚ, του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και του κόμματος Νέα Κύπρος.

Διαβάστε Επίσης