Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΧαμένα τα τελευταία πέντε χρόνια στο Κυπριακό, υποστηρίζει ο Ναμί

Χαμένα τα τελευταία πέντε χρόνια στο Κυπριακό, υποστηρίζει ο Ναμί

-

υποστήριξε με δηλώσεις του στη Χαβαντίς ο Οζντίλ Ναμί μιλώντας για πέντε χαμένα χρόνια.

Ο “υπουργός” εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το ότι το Μπαρμπαρός έφυγε από την Κύπρο και σημάδι καλής θέλησης της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι στη νέα εποχή υπάρχει ανάγκη μιας ομάδας που να πιστεύει στη λύση, να είναι εύρυθμη και δυναμική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με μια τέτοια ομάδα, είπε, η “κυβέρνηση” θα μπορεί να δουλέψει εύρυθμα.

Οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε, θα μπορούσαν να επαναρχίσουν μετά τις “προεδρικές εκλογές” της 19ης Απριλίου και όχι πριν, σημειώνοντας τη σημασία να υπάρχει μια δομή στην “προεδρία” που να πιστεύει στη λύση. Τότε, οι ίδιοι ως “κυβέρνηση” (εννοώντας το “υπεξ”) “είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε σθεναρά τη διαδικασία λύσης”. Τον τελευταίο ένα χρόνο, πρόσθεσε, δεν έχουν κάνει βήματα εκτός του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου.

Ευχήθηκε όπως η απόφαση για απομάκρυνση του Μπαρμπαρός λήφθηκε σε συντονισμό με το τουρκικό ΥΠΕΞ και όπως η εξέλιξη αυτή ληφθεί θετικά από την ε/κ πλευρά και μετά τις “εκλογές” επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ελαβαν, εξήγησε, την απόφαση αυτή μετά που η ε/κ πλευρά απέσυρε το σκάφος Saipem 10000.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι σημαντικές είναι οι συγκλίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν και οι δυσκολίες που υπάρχουν αφορούν αυτές. Είναι σημαντικό, είπε, το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, αναφέροντας ότι εάν αυτές οι συγκλίσεις τηρηθούν, τότε “μπορούμε με γρήγορους ρυθμούς να καταγράψουμε πρόοδο”. Επειδή, υποστήριξε, η στάση της ε/κ πλευράς δεν είναι αυτή μέχρι αυτή τη στιγμή και θέλει όπως όλα τα θέματα συζητηθούν μαζί από το μηδέν.

Διαβάστε Επίσης