Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣυλικιώτης προς Επίτροπο Ενέργειας: "Σταματήστε την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου"

Συλικιώτης προς Επίτροπο Ενέργειας: “Σταματήστε την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου”

-

Μάρτιος 2015

“Οι χώρες της ανατ. Μεσογείου θα έρθουν αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση που δημιουργηθεί πυρηνικός σταθμός στην περιοχή. Η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας καθώς και το σχέδιο μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο αλλά και την ίδια την ΕΕ.

Σε περίπτωση δε ατυχήματος, λαμβάνοντας υπόψη το σεισμογενή χαρακτήρα της περιοχής, η Κύπρος θα επηρεαστεί άμεσα αφού απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού”. Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης στον Επίτροπο για την Ενέργεια, κ. Α. Κανιέτε, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του ΕΚ.

Ο κος Συλικιώτης ζήτησε από τον κ. Κανιέτε να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κρατών μελών για ασφάλεια. Επίσης ρώτησε ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της Τουρκίας, μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας, για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου σε μια τόσο επικίνδυνη και σεισμογενή περιοχή. Απογοητευτική ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Κανιέτε, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει πως η Κομισιόν θα υποβάλλει πρόταση για πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε επίσης πως αποτελεί σημαντική παράληψη η απουσία στήριξης εκ μέρους της Κομισιόν για την δημιουργία σταθμού υγροποίησης στην Ανατ. Μεσόγειο. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα στην περιοχή για δημιουργία σταθμού υγροποίησης και πρέπει να αξιοποιηθεί. Σχολιάζοντας την πρόταση του κου Συλικιώτη, ο Επίτροπος συμφώνησε πως η επιλογή του υγροποιημένου αερίου είναι πολύ σημαντική και ευελπιστεί πως σύντομα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για το θέμα αυτό.

Διαβάστε Επίσης