Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 30 – 50% η μείωση στις αφίξεις τουριστών από Ρωσία

Στο 30 – 50% η μείωση στις αφίξεις τουριστών από Ρωσία

-

23 Μάρτιος 2015

Μείωση της τάξης του 30 – 50% αναμένεται να καταγράψει φέτος η άφιξη Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ο οποίος συμμετείχε στην 22η Διεθνή Τουριστική έκθεση ‘International Travel & Tourism Exhibition MITT 2015’, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος «κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Μόσχα είχαμε συναντήσεις με όλους τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που προωθούν Ρώσους πολίτες για διακοπές στην Κύπρο. Ακούσαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα των πρακτόρων, ενώ μας ανέφεραν θετικά σχόλια για τα κίνητρα που έδωσε ο ΚΟΤ για την Ρωσική αγορά». Σημείωσε πως «φαίνεται ότι θα υπάρχει μία μείωση της τάξης του 30% στην άφιξη τουριστών από τη Ρωσική αγορά».

Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία του Δήμου Αγίας Νάπας είχε επίσης συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και άτομα από διάφορους φορείς της Μόσχας, “από τους οποίους πήραμε το μήνυμα ότι υπάρχει και στη Ρωσία μεγάλη οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να επηρεάζει την έξοδο για διακοπές των πολιτών προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Ο κ. Καρούσος ανέφερε επίσης ότι «φαίνεται πως η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα επηρεαστεί λιγότερο από την μείωση Ρώσων τουριστών”. “Υπολογίζουμε ότι από τη μείωση 30 – 50%, η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς θα έχουν μικρότερη μείωση και φαίνεται ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη» είπε ο Δήμαρχος. Πρόσθεσε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την αύξηση στην άφιξη τουριστών από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και από χώρες της Μέσης Ανατολής».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η απορρόφηση του κόστους του εθνικού νομίσματος της χώρας, δηλαδή του ρουβλιού”.

“Το ρούβλι έχασε περίπου 50% της αξίας του και πολύ σωστά ορισμένοι ξενοδόχοι έκαναν εκπτώσεις στις τιμές τους ενώ ο ΚΟΤ έδωσε από την πλευρά του τα σωστά κίνητρα», πρόσθεσε ο κ. Καρούσος.

Σημείωσε ακόμα ότι οι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας έθεσαν στο τραπέζι πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία με τον όρο το ποσό αυτό να το επωφελούνται οι ίδιοι. Ωστόσο, συνέχισε, οι Ρώσοι πράκτορες έχουν κρίνει ικανοποιητικές τις μέχρι τώρα οι κινήσεις που έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου για άφιξη των τουριστών από τη χώρα τους.

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, κατέληξε ο Γιάννης Καρούσος, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για αύξηση τουριστών από Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής και αναμένονται αποτελέσματα με την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου.

Διαβάστε Επίσης