Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΗ Κύπρος πρέπει να προοδεύει και να προχωρά, υποδεικνύει ο Έιντε

Η Κύπρος πρέπει να προοδεύει και να προχωρά, υποδεικνύει ο Έιντε

-

προοδεύει όπως έπρεπε να προοδεύει, τόνισε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο ίδιος και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμα ότι σήμερα η Κύπρος χάνει καθημερινά ευκαιρίες για ενίσχυση της οικονομίας της, με άλυτο το Κυπριακό, και πρόσθεσε “οφείλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, η λύση αφορά τη νέα γενιά.”

“Είμαστε πολύ κοντά στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας,” είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει θέληση “στο πιο ψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές” και κάλεσε την κοινωνία των πολιτών “να ενθαρρύνει τους ηγέτες και να τους ζητήσει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.”

Στο χαιρετισμό του, υπενθύμισε ότι υπάρχουν “σοβαρές και βαθιές δυσκολίες” στο περιουσιακό και στα θέματα διακυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι “δεν υπάρχει καμία πτυχή του Κυπριακού, η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί.”

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, είπε ότι “το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται και στα δικά σας χέρια, δεν είναι μόνο στα χέρια των εκλελεγμένων ηγετών”.

Για τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, είπε ότι είναι περήφανος που προέρχεται από τη Νορβηγία, μια χώρα, που όπως σημείωσε λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα θέματα ισότητας των δύο φύλων.

Η ενίσχυση του ρόλου και της θέσης των γυναικών σε οικονομικούς όρους είναι πιο σημαντική από τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι “η ισότητα των φύλων είναι πολύ σημαντική και οι θέσεις και απόψεις τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών πρέπει να εκπροσωπούνται ισότιμα.”

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, στο δικό της χαιρετισμό, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο και τη θέση των γυναικών γενικά στα ΗΕ και ειδικά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ υπενθύμισε τη 15 επέτειο από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1325 των ΗΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και την 20η επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου για τα δικαιώματα των γυναικών.

“Η κοινωνία των πολιτών έχει ρόλο να διαδραματίσει στην Κύπρο,” είπε, προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάζεται σκληρά σε μια προσπάθεια οι γυναίκες να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε στα ΗΕ σε ό,τι αφορά το ρόλο των γυναικών, είπε, σημειώνοντας ότι, γενικά ομιλούντες σύμφωνα με έρευνα, μόνο το 24% των ειδήσεων αφορούν γυναίκες.

Στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατέληξε, εκτός από την ίδια και την επικεφαλής της Δύναμης έχει γυναίκα επικεφαλής και το τμήμα που ασχολείται με πολιτικές υποθέσεις.

Διαβάστε Επίσης