Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΤαχεία προώθηση της προπώλησης ΦΑ ζητά από την Κυβέρνηση ο Γ. Λιλλήκας

Ταχεία προώθηση της προπώλησης ΦΑ ζητά από την Κυβέρνηση ο Γ. Λιλλήκας

-

σε εμπορεύσιμο, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι η Κύπρος διαθέτει ικανοποιητικές ποσότητες Φυσικού Αερίου για να τύχουν εμπορικής εκμετάλλευσης. Χαιρέτισε, επίσης, τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το πρόγραμμα γεωτρήσεων της ΕΝΙ δεν συνδέεται με τις ενέργειες του Μπαρπαρός και ζήτησε όπως η Κυβέρνηση προωθήσει άμεσα τις συμφωνίες προπώληση του φυσικού αερίου.

“Αυτή η εξέλιξη πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους εκείνους, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία μετά από μια αποτυχημένη γεώτρηση για να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι δεν διαθέτουμε Φυσικό Αέριο, ενσπείροντας για άλλη μια φορά την απογοήτευση και την απελπισία ανάμεσα στο λαό μας, για να του πουλήσουν το επιχείρημα ότι η μόνη σωτηρία είναι το Μνημόνιο”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Περαιτέρω ανέφερε πως αναμένουμε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα της ENΙ θα συνεχιστεί όπως προβλέπεται και στο συμβόλαιο της και δεν θα ανασταλεί επ΄ αόριστο, όπως είναι η απαίτηση της Τουρκίας, για χάρη της επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μπορέσει να κλείσει συμφωνίες προπώλησης Φυσικού Αερίου, οι οποίες είναι αναγκαίες προκειμένου να υπάρξουν επενδυτές για την αναγκαία υποδομή και που μπορούν να δώσουν τις αναγκαίες οικονομικές ανάσες που χρειάζεται ο τόπος.

Ο κ. Λιλήκας χαιρετίζοντας τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι το πρόγραμμα των γεωτρήσεων της ΕΝΙ δεν συνδέεται με τις παράνομες ενέργειες του Μπαρμπαρός και την επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ότι για να έχει αξία αυτή η δήλωση, θα πρέπει να εμπεδωθεί και από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε και από την τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών πρόσθεσε πως είναι γνωστή η πρόταση του κ. Έιντε για αμοιβαίο πάγωμα που εξισώνει τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας με νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Αυτή η πρόταση του κ. Ειντε είχε ομόφωνα απορριφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, συνέχισε, προσθέτοντας πως η αναφορά του κ. Έιντε για παράθυρο ευκαιρίας λόγω της ολοκλήρωσης της δεύτερης γεώτρησης της ΕΝΙ δεν είναι άσχετη με τις δηλώσεις δικών μας πολιτικών ηγετών «για τεχνικό διάλειμμα της ΕΝΙ».

Κατά τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών αυτή η προσέγγιση δημιουργεί διασύνδεση των δυο ζητημάτων, ικανοποιώντας έτσι την τουρκική απαίτηση. Και αυτό μετά την μονομερή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία ουσιαστικά αποδέχτηκε όπως οι υδρογονάνθρακες τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών έστω και στην τελική τους φάση.

Όσον αφορά την εκτίμηση του κ. Ειντε ότι δεν διαθέτουμε Φυσικό Αέριο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ καλά κάνει να πείσει την Τουρκία ότι δεν αξίζει τον κόπο να διεκδικεί μερίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ κι έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Διαβάστε Επίσης