Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΑνοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Βγενόπουλο εάν αρνηθεί να...

Ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Βγενόπουλο εάν αρνηθεί να δώσει κατάθεση

-

: Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015

Η Νομική Υπηρεσία θα κρίνει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κληθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται στην υπό διερεύνηση υπόθεση της κατάρρευσης της οικονομίας για να δώσει κατάθεση, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Βγενόπουλου σε περίπτωση που αρνηθεί να δώσει κατάθεση.



Ο κ. Νικολάου προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργού για συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατά τη χθεσινή σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για την οικονομία αποφασίστηκε όπως κληθεί εκ νέου για κατάθεση στην Κύπρο ο Ανδρέας Βγενόπουλος και σε περίπτωση που δεν το πράξει ενδεχομένως να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, ο κ. Νικολάου είπε ότι “κάποια στιγμή, σίγουρα θα έπρεπε να κληθεί και ο κ. Βγενόπουλος για να δώσει κατάθεση”.

“Η Νομική Υπηρεσία, η οποία αξιολογεί το μαρτυρικό υλικό, θα κρίνει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κληθεί ο κ. Βγενόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται σ` αυτές τις υποθέσεις που σχετίζονται με την οικονομία για να δώσει κατάθεση”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση που ο κ. Βγενόπουλος κληθεί στην Κύπρο για να δώσει κατάθεση και δεν το πράξει τότε “θα αξιοποιηθούν τα νόμιμα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, όπως είναι και το ευρωπαϊκό ένταλμα”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι έρευνες για την οικονομία φαίνεται ότι έχουν μπει στα βαθιά και έχουν περάσει στο ουσιαστικό τους μέρος, ο Υπουργός είπε ότι “ζητήσαμε από τον κυπριακό λαό να μας πιστώσει με τον απαραίτητο χρόνο, ούτως ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν τα θέματα της οικονομίας και να προχωρήσουν οι ανακριτικές έρευνες σε σημείο που να αρχίσουν να καταχωρούνται οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων”.

“Ζητήσαμε αυτή την πίστωση χρόνου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ούτως ώστε από τη μια να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων και από την άλλη οι έρευνες να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να είναι πλήρεις”, είπε, προσθέτοντας ότι για όσα πρόσωπα συγκεντρωθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη – όποια και αν είναι αυτά – θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι “δώσαμε το σαφέστατο το μήνυμα ότι η περίοδος της ατιμωρησίας η οποία παρουσιάστηκε σε άλλα παρόμοια εγκλήματα του παρελθόντος, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιδειχθεί οποιαδήποτε ανοχή σε οποιονδήποτε υπέχει οποιαδήποτε ευθύνης”.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κυβέρνηση παροτρύνει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα εντείνει τη διαβούλευση με τα κόμματα, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν δυσκολίες όσον αφορά το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία ώστε τα ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής να προωθηθούν με ταχύτερους ρυθμούς, είπε, τονίζοντας ότι «θέματα που έχουν να κάνουν με σημαντικές αλλαγές στον τόπο μας επηρεάζονται από θεσμικές ρυθμίσεις και γι’ αυτό τον λόγο είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία ώστε τα ζητήματα αυτά να προχωρήσουν για να φέρουμε τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά τους τομείς απονομής της δικαιοσύνης, θέματα της Αστυνομίας, ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος και των Φυλακών, και θέματα του Κρατικού Αρχείου, και επικεντρώθηκαν σε ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

«Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνη,ς έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι “κάποιες αλλαγές που έχει αποφασιστεί να προωθηθούν εδώ και μερικούς μήνες, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει με τον ρυθμό με τον οποίο θα θέλαμε, όπως είναι για παράδειγμα οι αλλαγές για τη συγκρότηση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που αποτελεί μια καινοτόμο ρύθμιση για το δικαιϊκό σύστημα του τόπου μας, τα ζητήματα που αφορούν το πόθεν έσχες, κ.ά.”

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι στοχεύουν στο να επιλύσουν προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, τα οποία λόγω της θεσμικότητάς τους χρειάζεται η συνεργασία και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι “είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν κατακλύσει τα δικαστήριά μας τα τελευταία δυο-τρία χρόνια”, τονίζοντας ότι “εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα – κυρίως θεσμικά – δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο που δημιουργείται και τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, ο οποίος θα καθυστερεί αδικαιολόγητα σε σημείο που ίσως ο ίδιος ο χρόνος να αποτελεί αδικία”.

«Αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε με μια σειρά από μέτρα όπως η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία θα εφαρμοστεί αλλά όχι σήμερα, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα άλλες νομοθετικές αλλαγές – κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής ενώ κάποιες συζητούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο”, είπε.

Στόχος είναι, πρόσθεσε, “να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη χρονίζουσα διαδικασία και το φόρτο που συνεπάγεται λόγω των πολλών υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί”.

Από την πλευρά του ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι με τη σημερινή συνάντηση ο ΔΗΣΥ εγκαινιάζει σειρά διαβουλεύσεων και ανταλλαγής απόψεων με όλους τους Υπουργούς.

«Έργο επιτελείται αλλά είναι σημαντικό να περάσει και στην ίδια την κοινωνία. Ο Υπουργός μας κατέθεσε τις απόψεις του για αλλαγές, όπως για το ζήτημα του πόθεν έσχες, που αποτελεί μια μεγάλη συζήτηση αυτή την περίοδο και πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη ώστε να μην μείνουμε και πάλι στα λόγια”, είπε.

Συζητήσαμε, πρόσθεσε, “ για τη σημαντικό βήμα της ίδιας της δικαιοσύνης που αφορά το Δικαστήριο Ανηλίκων, για τη σημαντική προώθηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τα Διοικητικά Δικαστήρια”.

“Υπάρχει συγκεκριμένος, σοβαρός σχεδιασμός από μέρους του Υπουργείου και έχουμε συμφωνήσει ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχίσει και στο μέλλον γιατί πιστεύουμε ότι όλα τα κόμματα μαζί μπορούμε να πετύχουμε συγκεκριμένες, σημαντικές τομές, και στο δικαιϊκό μας σύστημα και ευρύτερα στον τομέα της δικαιοσύνης», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης