Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΔείγμα ανιδιοτελούς ηγέτη η συμπεριφορά του Πούτιν, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δείγμα ανιδιοτελούς ηγέτη η συμπεριφορά του Πούτιν, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

-

Φεβρουάριος 2015

Η συμπεριφορά του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί «δείγμα ενός ανιδιοτελούς ηγέτη, ο οποίος ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας του αλλά δεν παραγνωρίζει και τα συμφέροντα των άλλων χωρών”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν ο Πρόεδρος Πούτιν, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ευαισθησίες πολλών όσον αφορά την Κύπρο, δεν ζήτησε το παραμικρό που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση, είτε με τους εταίρους της είτε με τους συμμάχους της πέραν του Ατλαντικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Τύπου στο πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στην ΕΕ η δημοκρατία λειτουργεί άψογα, είπε όπως και το δικαίωμα του λόγου και το δικαίωμα της διαφωνίας. Ο κανόνας, εξήγησε, είναι η διαβούλευση και η κατάληξη σε κοινά αποδεκτές λύσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι καλά γνωρίζετε, σημείωσε, «ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει εκφράσει προβληματισμούς για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά και μια ομάδα άλλων κρατών που αν δεν προβάλλαμε και δεν προέβαλλαν τις αντιθέσεις τους σε κάποιους που ήσαν απόλυτοι στα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, ενδεχόμενα οι κυρώσεις θα ήταν αυστηρότερες και πάλι χωρίς αποτέλεσμα».

Η θέση μας είναι, επανέλαβε, «πως ούτε τα στρατιωτικά μέσα ούτε οι κυρώσεις μπορούν να δώσουν την απάντηση». Η απάντηση είναι μέσα από τον διπλωματικό διάλογο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας αλλά ταυτόχρονα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των πολιτών, επεσήμανε.

Κατέστησε παράλληλα ξεκάθαρο ότι «αυτά που λέω δεν στρέφονται εναντίον της Ουκρανίας». Αντίθετα, είπε, αν θέλουμε να αποφευχθεί ένας αδελφοκτόνος διχασμός, θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται ότι κατοικώντας στο κράτος της Ουκρανίας έχουν εξασφαλισμένα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

«Αυτή είναι η γνώμη μου ως ο ηγέτης ενός κράτους που βιώνει την κατοχή από την Τουρκία από το 1974», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατιωτική συμφωνία Κύπρου – Ρωσίας, είπε ότι πρόκειται για ανανέωση της υπάρχουσας εδώ και πολλά χρόνια που επικαιροποιείται.

Εκείνο, εξήγησε, που επίσης συμβατικά κατοχυρώνεται είναι το δικαίωμα του ρωσικού στόλου να ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λεμεσού όχι μόνο για τις περιπτώσεις που μέχρι σήμερα το έπραττε αλλά και για περιπτώσεις όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταπολέμηση ναρκωτικών, λαθρεμπορίου και άλλες.

«Να ξεκαθαρίσω κάτι και ταυτόχρονα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ευαισθησίες πολλών όσον αφορά την Κύπρο, δεν ζήτησε το παραμικρό που θα μπορούσε να μας φέρει σε δύσκολη θέση είτε με τους εταίρους μας είτε με τους τρανσατλαντικούς συμμάχους μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συμπεριφορά του Ρώσου Προέδρου αποτελεί «δείγμα ενός ανιδιοτελούς ηγέτη, ο οποίος ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας του αλλά δεν παραγνωρίζει και τα συμφέροντα των άλλων χωρών».

Σε ερώτηση για το κόστος της συμφωνίας, είπε ότι αυτό είναι μηδενικό.

Το οποιοδήποτε κόστος μπορεί να προέλθει, ανέφερε, είναι από ενδεχόμενες ανάγκες της Εθνικής Φρουράς για συντήρηση των οπλικών συστημάτων τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ρωσικά αφού από το 1974 και μετά εκτός της Γαλλίας, καμιά άλλη χώρα, λόγω εμπάργκο, δεν εφοδίαζε την Κύπρο με οπλικά συστήματα για στοιχειώδη δημιουργία άμυνας κατά των τουρκικών επιβολών.

Σε ερώτηση υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να μειωθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, είπε ότι απαίτηση της ΕΕ είναι η υλοποίηση των δύο συμφωνιών κορυφής του Μινσκ. Αν διατηρηθεί η εκεχειρία και αρχίσει ένας διάλογος για να εξευρεθεί λύση στην κρίση, είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν θα ήθελε να συνεχίσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση για τους Ρώσους που μπορεί να έχουν πικραθεί από τις αποφάσεις του 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουν παρθεί κάποια μέτρα προς επίδειξη της κατανόησης της Κύπρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων την παραχώρηση υπηκοότητας σε Ρώσους που έχουν χάσει μεγάλα κεφάλαια από το κούρεμα.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιτυχία τους στα στρες τεστ, όσοι Ρώσοι επιχειρηματίες είχαν καταθέσεις που έχασαν θα καλύψουν τις ζημιές τους διότι τους έχουν δοθεί μετοχές και οι προοπτικές της Τράπεζας Κύπρου με βάση τους οίκους αξιολόγησης φαίνεται να είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικές, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων, διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις για επανάληψη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για μια λύση που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων. Την ίδια ώρα επανέλαβε τη θέση ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχουν συνθήκες αλληλοσεβασμού και δεν μπορεί να γίνει κάτω από συνθήκες εκβιασμού.

Διαβάστε Επίσης