Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυλικιώτης προς Αντιπρόεδρο, Φρ. Τίμερμανς: «Τα μνημόνια καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λάβετε...

Συλικιώτης προς Αντιπρόεδρο, Φρ. Τίμερμανς: «Τα μνημόνια καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λάβετε μέτρα»!

-

Δευτέρα, 23 Φεβρουάριος 2015

“Στην έκθεση που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον ρόλο της ΤΡΟΙΚΑ τονίζεται πως τα σκληρά μέτρα λιτότητας παραβιάζουν τις Συνθήκες της ΕΕ και δεν συμβαδίζουν με το Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Συνθήκης της Λισαβόνας. Πολύ σωστά γίνεται κριτική στο ότι τα μνημόνια δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν και ως αποτέλεσμα ανοίγει η ψαλίδα κατανομής του πλούτου, διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και καλπάζει η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.”

Αυτά υπογράμμισε σήμερα κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης στον κ. Φρ. Τίμερμανς, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπενθύμισε πως στις διαδικασίες που εφαρμόζει η ΤΡΟΙΚΑ είναι μέρος και η Κομισιόν, και ζήτησε από τον κ. Τίμερμανς να απαντήσει πως αξιολογεί την μέχρι στιγμής εφαρμογή των μνημονίων στα κράτη μέλη καθώς και τι θα πράξει η ΕΕ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που πηγάζουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη μέλη.

Απαντώντας στον κ. Συλικιώτη, ο κος Τίμερμανς, χωρίς να αρνηθεί πως η εφαρμογή των μνημονίων οδηγεί στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρκέστηκε να πει πως η ευθύνη για την διασφάλιση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγκειται στα κράτη μέλη.

Κλείνοντας ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ έθεσε ενώπιον του Αντιπροέδρου την ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων στη νομοθετική διαδικασία. Επίσης ρώτησε ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ότι κατά την υιοθέτηση κανονισμών περιορίζεται η αδιαφάνεια από την δράση των διαφόρων ομάδων, κυρίως οίκων, οι οποίοι ασκούν διάφορες πιέσεις για να προωθήσουν συγκεκριμένα εταιρικά συμφέροντα. Στην ερώτηση αυτή ο κος Τίμερμανς απέφυγε να απαντήσει.

Διαβάστε Επίσης