Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤρόικα: Αναδιάρθρωση στο ύψος της εξασφάλισης, και το υπόλοιπο στους εγγυητές

Τρόικα: Αναδιάρθρωση στο ύψος της εξασφάλισης, και το υπόλοιπο στους εγγυητές

-

06 Φεβρουάριος 2015

Αναδιάρθρωση δανείου στο ύψος του εξασφαλισμένου ποσού και επιμερισμό του υπολοίπου ποσού στους εγγυητές, είναι η πρόταση της Τρόικας για το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Το πέμπτο και κρίσιμο νομοσχέδιο συζητήθηκε για δυόμισι ώρες στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και του κλιμακίου των δανειστών, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα πρότεινε όπως το υποχρεωτικό διάταγμα αναδιάρθρωσης να εκδίδεται για το εξασφαλισμένο ποσό, ενώ το υπόλοιπο θα καλούνται να το καταβάλουν οι εγγυητές.

Για παράδειγμα, αν το συνολικό ποσό του δανείου ανέρχεται σε €100.000 και η αξία της εξασφάλισης ανέρχεται στις €80.000 τότε θα γίνεται στην ουσία νέο δάνειο για τις €80.000, ενώ οι υπόλοιπες €20.000 θα θεωρούνται μη εξασφαλισμένο χρέος, το οποίο θα καλούνται να το αποπληρώσουν οι εγγυητές.

Παράλληλα, η τράπεζα θα δικαιούται να κυνηγήσει τους εγγυητές και σε περίπτωση για άλλα μη εξασφαλισμένα χρέη του πρωτοφειλέτη, όπως για παράδειγμα πιστωτική κάρτα ή παρατράβηγμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ίδια διευθέτηση θα ισχύει και στις περιπτώσεις πτωχεύσεων. Δηλαδή, η τράπεζα θα παίρνει την εξασφάλιση, και θα μπορεί να κυνηγήσει τους εγγυητές για το εναπομείναν ποσό.

Παρά τις διαφωνίες των εκπροσώπων των κομμάτων, η Τρόικα παρέμεινε σταθερή στη θέση ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να βρεθούν σε χειρότερη θέση από αυτή στην οποία θα βρισκόντουσαν αν εκποιούσαν το ακίνητο που είχε τεθεί ως εξασφάλιση.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων υποστήριξαν ότι το ποσό ενός δανείου δεν αποτελείται μόνο από το κεφάλαιο και τον συμβατικό τόκο, αλλά περιλαμβάνει και υπερχρεώσεις και επανέλαβαν την ανάγκη ότι και οι τράπεζες πρέπει να επιμεριστούν κάποιο από το κόστος.

Υπέδειξαν πως αν το νέο δάνειο γινόταν για το ποσό του κεφαλαίου και τον συμβατικό τόκο και όχι τις υποχρεώσεις, θα μπορούσαν να απαλλαγούν οι εγγυητές, κάτι που δεν αποδέχθηκε η Τρόικα.

Σε σχέση με τις υπερχρεώσεις, η Τρόικα είπε ότι ο πρωτοφειλέτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την διαγραφή των χρεώσεων αυτών ενώπιον δικαστηρίου.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν ότι και η πλειοψηφία των εγγυητών βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι δανειστές.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές οι δανειστές παραπονέθηκαν ότι δεν έχουν καθόλου στοιχεία για τους εγγυητές και την κατάστασή τους, παρά μόνο για τις αξίες των εξασφαλίσεων.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και αύριο μεταξύ της ομάδας του ΥΠΟΙΚ και της Τρόικας.

Διαβάστε Επίσης