4 Ιουλίου 2011
Στις 4 Ιουλίου 2011 το Γραφείο της Ευρώπης και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος οργάνωσαν συνέδριο με θέμα «Η Εμπορία Προσώπων: Η Κυπριακή Εμπειρία».
Η συμβολή του CyprusSTOPTrafficking ήταν να προσκαλέσει στο συνέδριο τον Δικαστή και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου FaustoPocar.
4 Ιουλίου 2011
Στις 4 Ιουλίου 2011 το Γραφείο της Ευρώπης και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος οργάνωσαν συνέδριο με θέμα «Η Εμπορία Προσώπων: Η Κυπριακή Εμπειρία».
Η συμβολή του CyprusSTOPTrafficking ήταν να προσκαλέσει στο συνέδριο τον Δικαστή και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου FaustoPocar.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παροτρύνει τις Διωκτικές Αρχές να αντιμετωπίσουν την Εμπορία Προσώπων ως τερατώδες έγκλημα, που απαιτεί σοβαρότατη διαχείριση. Μόλις είχε καταργηθεί η visaartistκαι προσπαθούσαμε να πετύχουμε την ποινικοποίηση του πελάτη, όχι τόσο για να τιμωρηθούν εκείνοι που, με την προθυμία τους να αγοράζουν γυναίκες από τα διάφορα νυχτερινά κέντρα, συνέβαλλαν στο να γίνει η Κύπρος κέντρο Εμπορίας Προσώπων, όσο για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη μέγιστη ευθύνη που έχει ο πελάτης, εφόσον κανένα εμπόριο δεν επιβιώνει χωρίς πελατεία.
Ένας από τους ομιλητές, ο Μύρων Νικολάτος, Δικαστής του Ανωτάτου, τόνισε πως «Η εμπορία προσώπων έχει λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις και θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος. Το παλιό δουλεμπόριο έχει μετεξελιχθεί σήμερα σε μια ιδιαίτερα οργανωμένη επιχείρηση και καταγράφεται ως η τρίτη πιο προσοδοφόρα μορφή εγκληματικής δραστηριότητας παγκοσμίως μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών».
Στον επίλογο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Συμπερασματικά μπορεί να λεχθεί ότι επαρκές νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στην Κύπρο. Εκείνο που χρειάζεται είναι η πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία – Διωκτικές Αρχές και οπουδήποτε αλλού υπάρχει και η αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας μας, ώστε οι ‘καλλιτέχνιδες’ που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν να αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα και όχι απλά ως σκεύη σεξουαλικής ικανοποίησης και άψυχα αντικείμενα εκμετάλλευσης και, αντίστοιχα, οι οικονομικοί μετανάστες να αντιμετωπίζονται επίσης με σεβασμό και αξιοπρέπεια».
Ο δε καθηγητής Pocar στη συζήτηση που ακολούθησε είπε ότι οι πελάτες των νυχτερινών κέντρων, που αγοράζουν κοπέλες, είναι βιαστές! Η αντίδραση ήταν γενική και έντονη. «Πελάτης, ναι, βιαστής ποτέ!».
Όταν συνάντησα τον Pocar μετά το σεμινάριο, μου είπε μειδιώντας: «Περίμενα αυτή την αντίδραση. Ήθελα να τους προκαλέσω. Όλοι οι άντρες, που αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες, πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Κι αυτός είναι ένας απ’ τους λόγους που το traffickingείναι δύσκολο να καταπολεμηθεί».
Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, όπου γίνεται αυτή η αγοραπωλησία, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν ότι οι κοπέλες είναι θύματα υποχρεωτικής πορνείας και διαδίδουν ότι είναι πόρνες και ότι κάνουν ό,τι κάνουν με τη θέλησή τους και ότι μάλιστα τους αρέσει. Κι οι πελάτες το πιστεύουν; Γιατί όχι; Όλοι έχουμε την τάση, άλλωστε, να πιστεύουμε ό,τι μας συμφέρει.
17 Απριλίου 2014
Επιτέλους ο πελάτης ποινικοποιείται. Αν ξέρει φυσικά ότι η κοπέλα που αγοράζει, είναι θύμα Εμπορίας Προσώπων. Δύσκολο να αποδειχτεί αν ήξερε ή όχι. Αλλά, όταν πληρώνεις κάποιον άλλον και όχι την κοπέλα; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Ασφαλώς, όμως, κάποιος μπορεί να ορκιστεί πως νόμιζε ότι είναι ο κροκόδειλος!
16 Ιανουαρίου 2015
Ουφ! Τι ανακούφιση! Ο «ναός της Αφροδίτης» στη Λεμεσό δεν ήταν μπορδέλο! Να ξεραθούν οι κακές οι γλώσσες κι η νοσηρή φαντασία ορισμένων!
Όλοι αθωώθηκαν. Κι οι ιερείς κι οι ιέρειες κι οι πελάτες. Μα ήταν δυνατόν οι 4 επώνυμοι, των οποίων τα ονόματα δόθηκαν με πλήρη εχεμύθεια στο δικαστήριο και διέρρευσαν πάραυτα, να ήταν πελάτες τέτοιων υποστατικών ασωτίας; Αδύνατον! Μα κι αν ακόμα ήταν μύστες – μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες τους – των μυστηρίων της θεάς, τι το μεμπτόν;
Και μια ερώτηση (από απλή περιέργεια): Το χαμάμ τι ρόλο παίζει; «Νίψον ανομήματα…»; Πριν ή μετά την ιεροτελεστία;
- Η Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques είναι Πρόεδρος της ΜΚΟ CyprusSTOPTrafficking