Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει να εμπλακούν και άλλες χώρες στη διαδικασία των υδρογονανθράκων, όπως η Ρωσία.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει να εμπλακούν και άλλες χώρες στη διαδικασία των υδρογονανθράκων, όπως η Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ύστερα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θεωρώ ότι για πολιτικούς λόγους επιβάλλεται να επιχειρηθεί η εξεύρεση νομικών τρόπων έτσι ώστε η εταιρεία ΤΟΤΑΛ να πειστεί και να συνεχίσει τις εργασίες της στην Κύπρο και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, πάντοτε μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, να εμπλακούν και άλλες χώρες σε αυτή τη διαδικασία, όπως πχ και η Ρωσία».
Συνέχισε λέγοντας ότι τίθεται και ένα ζήτημα με την ΤΟΤΑΛ σε ό,τι αφορά την μη ενημέρωση των κομμάτων από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο όταν είχε ενημερωθεί το Υπουργείο Ενέργειας για την πρόθεση της εταιρείας να αποχωρήσει.
Ερωτηθείς ποια ήταν η εξήγηση της Κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην ενημέρωση των κομμάτων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι γίνονταν ενέργειες να παραμείνει η εταιρεία ΤΟΤΑΛ στην Κύπρο. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, ανέφερε στη σύσκεψη των αρχηγών ότι το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί γιατί και σήμερα καταβάλλονται οι ίδιες προσπάθειες και έγινε η ενημέρωση των κομμάτων, άρα θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί τα κόμματα ενωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής των αρνητικών δεδομένων σε βάρος της Κύπρου, καθώς αναμένεται να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου από χώρες που κατ`επανάληψη μας έχουν στηρίξει όπως η Γαλλία η Ρωσία και η Κίνα.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε υποσχέθηκε μια αντικειμενική ενημέρωση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι θα αναφέρει ότι έγινε θετικό βήμα με την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο αλλά αναμένεται απάντηση από την τουρκική πλευρά.
«Όμως θα κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκποιήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έγινε μια αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη των αρχηγών.
Η θέση του ΑΚΕΛ, είπε, είναι πολύ γνωστή και πρόσθεσε ότι πέραν από την αρχική δήλωση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να επιχειρείται ένας εκβιασμός ότι ξέρετε θα πάρετε τα χρήματα, θα σας στηρίξουμε εάν και εφόσον συμμορφωθείτε στις υποδείξεις μας».
«Είναι και πολύ ενοχλητική η δήλωση που έγινε από την Standard and Poor`s τον οίκο αξιολόγησης που μας παρουσίαζαν κάποιοι ως θέσφατο ότι τάχα εκεί όπου εκλέγονται ηγέτες που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και δεν είναι πλήρως Ευρωπαίοι όπως τους θέλουν οι Standard and Poor`s τότε θα υποβαθμίζεται η οικονομία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το μήνυμα που στέλλεται είναι ότι τα κριτήριά τους δεν είναι οικονομικά, αλλά πολιτικά «και δυστυχώς έτσι λειτούργησαν και στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις».
«Δεν μπορεί η Ευρώπη, η κοιτίδα της Δημοκρατίας να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο» κατέληξε.
Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του.