Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠρόεδρος ΔΗΚΟ : "Χαστούκι" στην πολιτική Αναστασιάδη η Έκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

Πρόεδρος ΔΗΚΟ : “Χαστούκι” στην πολιτική Αναστασιάδη η Έκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

-

την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, “αποτελεί ένα ακόμα χαστούκι στην πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην αυταπάτη ότι μπορεί να κατευναστεί η τουρκική συμπεριφορά” δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος υπέδειξε ότι η πολιτική των μονόπλευρων «γενναιόδωρων προσφορών» έχει αποτύχει.

Το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Mπαν – Γκι μουν για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, “αποτελεί ένα ακόμα χαστούκι στην πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην αυταπάτη ότι μπορεί να κατευναστεί η τουρκική συμπεριφορά” δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος υπέδειξε ότι η πολιτική των μονόπλευρων «γενναιόδωρων προσφορών» έχει αποτύχει.

Αντί για καταγραφή των πραγματικοτήτων στην Κύπρο, που είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η έγνοια του κ. Μπαν είναι η δήθεν «απομόνωση των τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ανέφερε ότι εκμεταλλευόμενος τη λανθασμένη πολιτική των τέως και νυν κυβερνώντων, ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρεται σε «κοινούς φυσικούς πόρους» και κανείς δεν μπορεί καν να τον επιπλήξει, εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την πρόσφατη γενναιόδωρη προσφορά του, ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται επιβεβαιώνεται και από την άρνηση του κ. Μπαν να αναγνωρίσει στην έκθεση του τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα περιορίζεται σε υπονομευτικές αναφορές σε «ελληνοκυπριακές αρχές».

Συνέχισε λέγοντας ότι μέγα ζήτημα προκαλείται επίσης με τη δήλωση της εκπροσώπου της UNFICYP σε τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Έιντε δεν παραπλανήθηκε από την τουρκική πλευρά και δεν παραπλάνησε κανένα.

“Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μέρες ο κ. Αναστασιάδης διαψεύδεται από τους εκπροσώπους του ΓΓ του ΟΗΕ” σε δύο ζητήματα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Στο ότι, όπως είπε, το φυσικό αέριο δεν είχε συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις και ότι τώρα εντάσσεται σε αυτές, μετά τη δήλωση του και στο γεγονός ότι φαίνεται πως γνώριζε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την ανανέωση της NAVTEX όταν υπαναχώρησε και ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις Έιντε ο κ. Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι με αυτές ο αξιωματούχος των ΗΕ “έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας πως το φυσικό αέριο είχε ήδη συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις πριν από τη δήλωση του”.

“Το φυσικό αέριο, λέει ο κ. Έιντε, δεν ήταν στην ατζέντα πέρσι, αλλά είναι φέτος, λόγω της δήλωσης του κ. Αναστασιάδη”, σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη χειρότερα, συνέχισε, “ο κ. Έιντε δεν φαίνεται να αποδέχεται τη θέση του Νίκου Αναστασιάδη ότι το φυσικό αέριο πρέπει να διασυνδεθεί με τους χάρτες του Κυπριακού και να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας”.

Δυστυχώς όπως είχαμε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, “η τελευταία γενναιόδωρη προσφορά του πρόκειται απλά να αποτελέσει την αφετηρία για νέες πιέσεις προς εμάς για να συζητηθεί το φυσικό αέριο άμεσα”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “οι απειλητικές αναφορές του κ. Έιντε πως το `αδιέξοδο` έχει αρχίσει να `βλάπτει τη διαδικασία`, το υπονοούμενο ότι είναι η ε/κ πλευρά και οι έρευνες που ξεκινήσαμε που ευθύνονται για αυτό το αδιέξοδο, και οι ουδέτερες μέχρι και αρνητικές αναφορές στην έκθεση του κ. Ειντε προς το ΓΓ του ΟΗΕ, “δείχνουν πως πλέον το βάρος των προσπαθειών του ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στο να συζητηθεί το φυσικό αέριο άμεσα και αυτό ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι “είναι πλέον ξεκάθαρο πως με τη στρατηγική και τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη κινδυνεύουμε να χάσουμε την προοπτική αξιοποίησης του φυσικού αερίου και η Τουρκία να πετύχει το στόχο της: να παγώσουν και να τερματιστούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες”.

Καταλήγοντας είπε ότι “οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και ιδιαίτερα αρνητικές για αυτό απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία θα τερματίσει τις μονόπλευρες και μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας και θα προστατεύσει τα συμφέροντα και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Διαβάστε Επίσης