Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΕπανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, λέει ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, λέει ο Πρέσβης των ΗΠΑ

-

Κύπρο Τζον Κόνινγκ, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μιας θετικής έκβασης».

Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μιας θετικής έκβασης».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κόνινγκ παροτρύνει τις δύο πλευρές «να αποφύγουν λόγια ή πράξεις που συντείνουν στην αύξηση της έντασης».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν θερμά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη του διεθνούς παράγοντα να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τη στήριξη στο έργο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Καλεί παράλληλα τις δύο πλευρές να αναλάβουν δράση, προάγοντας την καλή θέληση και την αλληλοκατανόηση, ενώ προσθέτει ότι «έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από τη διακοπή των συνομιλιών».

Καταληκτικά, ο Πρέσβης των ΗΠΑ εκφράζει την ελπίδα για ταχεία πρόοδο αναφορικά με μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η οποία, όπως λέει, θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλευρών στην Κύπρο, της περιοχής «και βεβαίως των ΗΠΑ».

Διαβάστε Επίσης