Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΕΛ: Αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ με πρωτοβουλίες με πρόταξη των...

ΑΚΕΛ: Αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ με πρωτοβουλίες με πρόταξη των συγκλίσεων Χριστόφια με Ταλάτ και Έρογλου

-

σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες με πρόταξη τις συγκλίσεις Ταλάτ-Χριστόφια και Έρογλου-Χριστόφια για τη διαχείριση του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού, ζητά το ΑΚΕΛ από την Κυβέρνηση.

Αποφασιστικές καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες με πρόταξη τις συγκλίσεις Ταλάτ-Χριστόφια και Έρογλου-Χριστόφια για τη διαχείριση του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού, ζητά το ΑΚΕΛ από την Κυβέρνηση.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αποσαφήνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για λόγους αρχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναιρέσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά και για λόγους ουσίας, πρακτικούς, συμβάσεων που έχει υπογράψει και οι οποίες δεσμεύουν την Κυριακή Δημοκρατία, δεν μπορούν να ανασταλούν οι έρευνες από πλευράς των εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι και η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις και ειδικότερα για το κατά πόσον η Τουρκία θα αποφύγει την έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους.

«Αν αυτό συμβεί θα είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην προοπτική της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση. Απ` εκεί και πέρα, επειδή ήδη έχουμε μπροστά μας τους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς, τα νέα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί αυτή τη φορά στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι τα χειρότερα από της ανακήρυξης του ψευδοκράτους όπως πολλές φορές έχουμε πει ως ΑΚΕΛ, επιβάλλεται η δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε εγρήγορση», είπε.

Όπως σημείωσε, θέση του ΑΚΕΛ ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, “επιβάλλεται πέραν από την αποφασιστική καταγγελία των τουρκικών τυχοδιωκτισμών και σχεδιασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένο και σαφές περιεχόμενο και θα αφορούν την περίοδο μετά τη λύση του Κυπριακού και το ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού».

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν ως βασικό άξονα και πυλώνα τα συμφωνηθέντα όπως αυτά καταγράφονται στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Έρογλου-Χριστόφια», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης