Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΝ. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ:Η Ε.Ε. να στηρίξει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις του Νότου

Ν. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ:Η Ε.Ε. να στηρίξει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις του Νότου

-

03 Δεκέμβριος 2014

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά και την κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας. Γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να προωθηθούν πολιτικές που στόχο έχουν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη βοήθεια δε πρέπει να δοθεί από την ΕΕ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για εύκολη πρόσβαση στην χρηματοδότηση”. Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης στην ακρόαση που οργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας του ΕΚ με θέμα την “Υποστήριξη καινοτόμων νεοϊδρυόμενων εταιριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”.“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά και την κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας. Γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να προωθηθούν πολιτικές που στόχο έχουν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη βοήθεια δε πρέπει να δοθεί από την ΕΕ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για εύκολη πρόσβαση στην χρηματοδότηση”. Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης στην ακρόαση που οργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας του ΕΚ με θέμα την “Υποστήριξη καινοτόμων νεοϊδρυόμενων εταιριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”.

Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της GUENGL ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, οι οποίες μαστίζονται από τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και κλείνουν η μια μετά την άλλη οδηγώντας πολλούς εργαζομένους στην ανεργία. Ρώτησε λοιπόν την κα. Drake, η οποία υπό την ιδιότητά της ως διευθύντρια στην διεύθυνση της Κομισιόν για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συμμετείχε στην ακρόαση ως μια από τους κύριους ομιλητές, εάν η Κομισιόν μελετά συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις χώρες που μαστίζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Επίσης ρώτησε την κα Drake τι μέτρα προωθεί η ΕΕ για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν οι μεγάλες πολυεθνικές στην αγορά.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης υπενθύμισε πως το 2012 είχε αρχίσει στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή μια συζήτηση για τις κρατικές ενισχύσεις. Συμπλήρωσε δε πως στην διαδικασία αυτή η συμβολή της ίδιας της ΕΕ είναι πολύ σημαντική και πως εάν η ΕΕ δεν συμμετέχει ουσιαστικά δεν θα είναι εφικτό να δοθεί επαρκής στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απαντώντας στον κ. Συλικιώτη,η κα Drake αρκέστηκε να πει πως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Νότο υπάρχει η πρωτοβουλία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, η οποία, όπως παραδέχτηκε, ακόμη δοκιμάζεται. Επίσης, είπε, υπάρχει και το σχέδιο Juncker για ενίσχυση της ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Η κα Drake υποστήριξε επίσης πωςη Κομισιόν έχει απευθύνει πρόσκληση προς τα κράτη μέλη να αφιερώσουν ορισμένα από τα διαθρωτικά τους ταμεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε Επίσης