Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΚύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την εφαρμογή του FACTA

Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την εφαρμογή του FACTA

-

02 Δεκέμβριος 2014

Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα διακρατική συμφωνία για την εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act), πραγματοποιώντας ακόμη ένα βήμα για την ενδυνάμωση της μεταξύ τους πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα διακρατική συμφωνία για την εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act), πραγματοποιώντας ακόμη ένα βήμα για την ενδυνάμωση της μεταξύ τους πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.


Την διακρατική συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ σε ειδική τελετή στο ΥΠΟΙΚ. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Κόνινγκ επεσήμαναν ότι η συμφωνία θα αναβαθμίσει την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο.

Με βάση τη συμφωνία, οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τμήμα Φορολογίας) θα παρέχουν στις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ (Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων) χρηματοικονομικές πληροφορίες σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς Αμερικανών προσώπων, όπως αυτά καθορίζονται στη συμφωνία.

«Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας FACTΑ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ είναι άλλη μια επιβεβαίωση της προσήλωσης της Κύπρου στην κοινή προσπάθεια για καθιέρωση της φορολογικής διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σε ομιλία του στην τελετή.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέδειξε για μια ακόμη φορά την σημασία συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας. «Θεωρώ ακριβώς πως συνεργαζόμενοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης και της αξιοπιστίας της Κύπρου ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών», συμπλήρωσε.

«Θεωρώ πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί κίνηση ενδυνάμωσης των ήδη εξαιρετικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, για να σημειώσει πως «οι πρόσφατες αμερικανικές επενδύσεις και συμμετοχές στο τραπεζικό μας σύστημα και στον ενεργειακό τομέα είναι ενδεικτικές της προοπτικής για περαιτέρω διεύρυνση αυτών ακριβώς των σχέσεων.

«Με τέτοιες κινήσεις επιβεβαιώνουμε πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου είναι πράγματι στρατηγικής σημασίας», κατέληξε.

Στη δική του ομιλία, ο Αμερικανός Πρέσβης επεσήμανε πως «η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κοινής προσπάθειας των δύο χωρών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενός στόχου που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη έχουν λάβει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της φήμης και ελκυστικότητας της νήσου ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως.

Όπως είπε, «δουλεύοντας από κοινού για τον εντοπισμό, αποτροπή και αποθάρρυνση υπεράκτιων φορολογικών καταχρήσεων, την αύξηση της διαφάνειας και την ενίσχυση πληροφόρησης βοηθού στην ανέγερση ενός πιο ισχυρού, σταθερού και υπόλογου παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Κόνιγνκ τόνισε πως η υπογραφή της συμφωνίας, «είναι ακόμη ένα παράδειγμα της βαθιών, ουσιαστικών και ολοένα αυξανόμενων δεσμών που συνδέουν θετικά τις οικονομίες Κύπρου – Αμερικής προς κοινό όφελος».

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά την τελετή, ο κ. Κόνινγκ είπε ότι η υπογραφή θα εδραιώσει την εικόνα της Κύπρου «ως ένα πολύ σεβαστό και αποτελεσματικό κέντρο παροχής επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Ξεχωριστό θέμα η συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας

Ερωτηθείς αν η σημερινή υπογραφή θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Κόνινγκ είπε πως το θέμα αυτό είναι ξεχωριστό από την συμφωνία για την εφαρμογή του FACTA.

Λέγοντας πως γνωρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους της Κύπρου τόσο την συνθήκη και για κάποιες βελτιώσεις σε αυτήν, ο Αμερικανός Πρέσβης σημείωσε πως «συνεχίζουμε να εξετάσουμε το θέμα για να δούμε πώς προχωρούμε».

Διαβάστε Επίσης