Η απειλή ενός τρομοκρατικού κτυπήματος στη Γερμανία είναι υπαρκτή, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle.
Η απειλή ενός τρομοκρατικού κτυπήματος στη Γερμανία είναι υπαρκτή, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βαδίζουμε φοβισμένοι στους δρόμους. Έχουμε περισσότερους παράγοντες κινδύνου από ποτέ, πληττόμαστε και εμπλεκόμαστε σε συνάρτηση με τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος».
Ο Τόμας ντε Μεζιέρ υπερασπίστηκε την εμπλοκή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ακραιφνούς ισλαμιστικής οργάνωσης με την παροχή όπλων στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.
Μέτρα κατά `Γερμανών` που εντάσσονται στους Ισλαμιστές
————————
Ως προς τους 550 καταγεγραμμένους πολίτες που εγκατέλειψαν τη Γερμανία με σκοπό να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών τρομοκρατών, ο Γερμανός Υπουργός αναφέρθηκε στα κατασταλτικά και ποινικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα μεταξύ άλλων για την αναχαίτιση και την τιμωρία όσων πολέμησαν στο πλευρό των τρομοκρατών και επιχειρούν να επιστρέψουν στη χώρα. Όπως δήλωσε, η Γερμανία προετοιμάζει ένα νόμο που θα επιτρέπει πέρα από την αφαίρεση του διαβατηρίου (μέτρο που ισχύει ήδη) την αφαίρεση και της ταυτότητας σε περίπτωση που συντρέχουν βάσιμες υποψίες.
Σένγκεν
———
«Όμως, όλα αυτά είναι εθνικά μέτρα. Δεν ωφελούν αν κάποιος πηγαίνει κάπου διασχίζοντας τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, για παράδειγμα στην Ελλάδα και ο Ελληνας συνοριακός φύλακας δεν γνωρίζει κατά τον έλεγχο της ταυτότητας ή άλλων εγγράφων ότι πρόκειται για ‘ξένο μαχητή` (foreign fighter). Γι` αυτό χρειαζόμαστε εκτός από εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα, την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, ώστε κάθε φύλακας στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, της ΕΕ, να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει ο Τόμας ντε Μεζιέρ.
“Ορθό το ‘Δουβλίνο”
——————–
Παρά ταύτα, ο Γερμανός Υπουργός υπερασπίζεται τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -ως εκ τούτου και την Ελλάδα- καθώς προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση της εκάστοτε αίτησης ασύλου είναι η πρώτη χώρα εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση καθιέρωσης ποσόστωσης για την κατανομή των προσφύγων, η οποία απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκρίνισε ότι «αυτό θα προϋπέθετε διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάποιος θα πρέπει να αποφασίζει πως θα γίνει η κατανομή των προσφύγων. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών αυτή θα ήταν η ΕΕ. Αυτό δημιουργεί και προβλήματα. Γι` αυτό είναι ορθό το ‘Δουβλίνο` και παρεμπιπτόντως μία αλλαγή θα διαρκούσε χρόνια».