Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΟμήρου: Αποκαλύπτεται εκ νέου ο επιδρομικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους

Ομήρου: Αποκαλύπτεται εκ νέου ο επιδρομικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους

-

Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τον επιδρομικό και επεκτατικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Στην επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας όπως εκδηλώθηκε χθες στο Καστελόριζο εις βάρος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τον επιδρομικό και επεκτατικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Επαρχιακής συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ για την εκλογή της Επαρχιακής Επιτροπής στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε πως “σε συνδυασμό αυτές οι ενέργειες παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας” καταδεικνύουν “ότι αυτή η χώρα, η οποία ονομάζεται Τουρκία, ενεργεί συστηματικά κατά συρροή και εξακολούθηση για την αποσταθεροποίηση και την ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή”.

Είναι καθήκον της διεθνούς και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής κοινότητας προς την οποία απευθύνεται η Τουρκία, ζητώντας ένταξη, είπε ο κ. Ομήρου “επιτέλους να δώσουν το μήνυμα σ’ αυτή την χώρα που είναι διεθνής ταραξίας και είναι και ταραξίας στο χώρο της ΕΕ και σε βάρος δύο χωρών μελών της ΕΕ”, να συμμορφωθεί επιτέλους προς το διεθνές δίκαιο προς τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, διαφορετικά η διεθνής έννομη τάξη θα πρέπει να πάρει μέτρα.

Επίσκεψη Ε. Βενιζέλου στην Τουρκία

———–

Ο κ. Ομήρου κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να συνεχίζεται η ανοχή προς μια χώρα, η οποία κατάφωρα και συστηματικά παραβιάζει στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου Ε. Βενιζέλου στην Τουρκία και τι αναμένει απ’ αυτήν, ο κ. Ομήρου απήντησε πως λαμβανομένων υπόψη των συμπεριφορών της Τουρκίας οι οποίες εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία, δυστυχώς δεν αναμένει κάτι το θετικό.

Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει ενώπιον της τουρκικής κυβέρνησης το θέμα της παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

————-

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το εξωτερικό για να υποβληθεί σε επέμβαση, κάθε επιτυχία στην επέμβαση για διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας στην οποία θα υποβληθεί και σύντομη επάνοδο στην Κύπρο με πλήρη υγεία.


Επαρχιακή συνδιάσκεψη ΕΔΕΚ Πάφου

——————

Το μήνυμα της Επαρχιακής συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου, που είναι η τελευταία μιας σειράς επαρχιακών συνδιασκέψεων σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, είναι ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ προχωρεί σε ανασυγκρότηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Πρόσθεσε, επίσης, πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ώρα της κυπριακής ιστορίας με την προκλητικότητα της Τουρκίας να κορυφώνεται, την οικονομική κρίση να πλήττει ευρύτατες ομάδες του πληθυσμού, με την ανεργία με την κοινωνική δυστυχία να εξαπλώνεται και με τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.

Άρα, κατέληξε, χρειαζόμαστε μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση ολόκληρης της κοινωνίας των θεσμών για να εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες την πολιτική και τους θεσμούς.

Δεσμεύτηκε επίσης πως προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΔΕΚ θα εργαστεί με συνέπεια.

Διαβάστε Επίσης