Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΕΛ:Η κατάσταση στο Κυπριακό έφθασε σε οριακό σημείο! Κινδυνεύουμε άμεσα να βρεθούμε...

ΑΚΕΛ:Η κατάσταση στο Κυπριακό έφθασε σε οριακό σημείο! Κινδυνεύουμε άμεσα να βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα!

-

και όχι απλώς να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις», κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ δια του Μέλους του Πολιτικού του Γραφείου Στέφανου Στεφάνου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Να αναθεωρήσει «τη μονοδιάστατη εξωτερική του πολιτική και (να) αναλάβει πρωτοβουλίες και όχι απλώς να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις», κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ δια του Μέλους του Πολιτικού του Γραφείου Στέφανου Στεφάνου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κατά τη σημερινή της συνεδρία συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό και το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Στεφάνου, η ΚΕ εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. «Επιβάλλεται να προβληματιστούμε όλοι σοβαρά ως προς το τι δέον γενέσθαι, μακριά από συναισθηματισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», είπε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως παρ` όλες τις ουσιαστικές διαφωνίες του με την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, το ΑΚΕΛ όλο αυτό το διάστημα κρατούσε χαμηλούς τόνους με έμφαση στις εποικοδομητικές προτάσεις παρά στην κριτική, σε μια προσπάθεια να πείσουμε τον Πρόεδρο να επανέλθει στη σωστή γραμμή πλεύσης, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση έφθασε σε οριακό σημείο.

«Κινδυνεύουμε άμεσα να βρεθούμε μπροστά στο οδυνηρό δίλημμα είτε κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε συνέχισής της με το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι», είπε, εξηγώντας πως αν συμβεί το πρώτο, τερματίζεται ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού, με πιθανή τροχοδρόμηση διχοτομικών επιλογών, ενώ αν συμβεί το δεύτερο, θα σημαίνει αναστολή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή από κοινού άσκησή τους με την τουρκοκυπριακή κοινότητα πριν τη λύση του Κυπριακού.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ασφαλώς την ευθύνη για την ένταση τη φέρει ακέραια η Τουρκία, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη πέρασε από τις απειλές του παρελθόντος στις πράξεις του παρόντος καθιστά πολύ δύσκολο το να υποχωρήσει ατάκτως.

Εξήγησε ότι για να αντιμετωπιστεί ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε επανέναρξης της με το φυσικό αέριο στο τραπέζι, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος. Πρωτοβουλίες, όπως είπε, που δεν συνιστούν υπαναχώρηση από τη θέση ότι δεν συζητούμε υπό το κράτος απειλών ούτε και δεχόμαστε συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου πριν τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλε στο Συμβούλιο Αρχηγών συγκεκριμένο πακέτο εισηγήσεων με το οποίο, χωρίς σε καμία περίπτωση η ε/κ πλευρά να συναινεί σε συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου πριν τη λύση του Κυπριακού, αποδεικνύεται η καλή της θέληση και παρέχεται μια ευκαιρία στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Όπως εξήγησε, το πακέτο εισηγήσεων περιλάμβανε συνομιλίες με την Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και για παροχή φυσικού αερίου σε αυτήν, αλλά και επαναβεβαίωση των συγκλίσεων αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων.

Αναφέροντας πως η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν υιοθετήθηκε, με ευθύνη του Προέδρου και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναθεωρήσει τη μονοδιάστατη εξωτερική του πολιτική και αναλάβει πρωτοβουλίες και όχι απλώς να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει να ακολουθηθεί ο δύσκολος, αλλά σωτήριος δρόμος της υπευθυνότητας», είπε, υποδεικνύοντας ότι αν υπερισχύσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένο να καταστεί συνυπεύθυνο των καταστροφικών συνεπειών.

«Επιδείξαμε ιώβεια υπομονή και δώσαμε υπεραρκετή πίστωση χρόνου. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Προέδρου να έχει τον τελευταίο λόγο. Αυτό, όμως, σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και κανένας άλλος θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν», ανέφερε, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα να πρυτανεύσει το συμφέρον του τόπου και του λαού έστω και τη δωδεκάτη.

Διαβάστε Επίσης