Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟ ΠτΔ εξήγησε στον Έιντε τους λόγους για τους οποίους η πρόταση...

Ο ΠτΔ εξήγησε στον Έιντε τους λόγους για τους οποίους η πρόταση του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

-

δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εξήγησε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τους λόγους για τους οποίους η πρόταση του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εξήγησε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης τον κ. Έιντε στο προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους «γιατί η πρόταση του κ. Eide δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η απόφαση της ε/κ πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενόσω η Τουρκία δεν αναγνωρίζει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού και μόνο όταν εκλείψουν αυτοί οι λόγοι και η Τουρκία αποδείξει ότι εμπράκτως σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος. Ένας διάλογος ο οποίος, όπως εξήγησε, «για να έχει προοπτικές θετικής κατάληξης θα πρέπει να έχουμε σε αυτόν την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα» και υπέδειξε πως ως εκ τούτου η πλευρά που ευθύνεται θα πρέπει να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ερωτηθείς αν η επιχειρηματολογία του Προέδρου έφτασε στο σημείο να τεθούν ξανά στο τραπέζι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναπτύχθηκε μια πολύπλευρη επιχειρηματολογία από μέρους του Προέδρου» σημειώνοντας μάλιστα ότι «υπήρξε κατανόηση από τον κ. Έιντε».

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει «δηλώσεις που εκφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας».

Επεσήμανε ωστόσο πως το γεγονός ότι όλες οι χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας, βρίσκονται σε διάλογο επιχειρώντας να αναπτύξουν ενεργειακές και άλλες συμμαχίες, και το ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει για πολύ συγκεκριμένο λόγο σε αυτό το διάλογο, είναι κάτι ΄που θα πρέπει να προβληματίσει την Τουρκία.

«Ένα είναι το γεγονός: όλες οι χώρες της περιοχής βρίσκονται σε ένα διάλογο για να αναπτύξουν ενεργειακές και άλλες συμμαχίες, όλες οι χώρες εκτός μία. Και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος γιατί αυτή η χώρα, η Τουρκία, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Άρα, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Τουρκία» σημείωσε.

Διαβάστε Επίσης