Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΤριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ και ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποφασίστηκε σήμερα στην Αθήνα

Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ και ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποφασίστηκε σήμερα στην Αθήνα

-

Νοέμβριος 2014

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατ’ αρχάς σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης συνάντησης του Καΐρου, και σε επίπεδο ηγετών, αποφασίστηκε σήμερα να γίνει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατ’ αρχάς σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης συνάντησης του Καΐρου, και σε επίπεδο ηγετών, αποφασίστηκε σήμερα να γίνει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τις τριμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών, μεταξύ των τριών χωρών, που πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέξανδρος Ζήνων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι για την υπουργική συνάντηση έχει ήδη απευθυνθεί πρόσκληση από τον κ. Βενιζέλο στους κ. Κασουλίδη και Λίμπερμαν. Η ημερομηνία πραγματοποίησής της θα καθοριστεί ενδοϋπηρεσιακώς.

«Τα θέματα είναι γνωστά. Μας απασχολούν όλες οι ανοικτές περιφερειακές κρίσεις, η σταθερότητα στην περιοχή, μας απασχολούν ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου της θάλασσας και ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, τα οποία είναι τα κρισιμότερα από όλα, γιατί οι λαοί θέλουν ασφάλεια, γιατί θέλουν ευημερία. Και όταν έχουμε πολέμους και τρομοκρατικές ενέργειες και απειλές, τελικά πλήττεται, όχι μόνο η καθημερινή ζωή, αλλά και η προοπτική ανάπτυξης, την οποία έχουν ανάγκη όλες οι χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Αλέξανδρος Ζήνων σημείωσε ότι η θεματολογία των συναντήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τόσο σε υπουργικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο των ηγετών Σαμαρά, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, θα διαμορφωθεί όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία που θα καθοριστεί, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τυχόν επίκαιρα θέματα.

Αυτές οι τριμερείς συνεργασίες, πρόσφατα με την Αίγυπτο, και προσεχώς με το Ισραήλ, αποφασίστηκαν – είπε ο κ. Ζήνων, μετά από την διαπίστωση «πόσο ευαίσθητη είναι η κοινή μας περιοχή, με θέματα όπως οι υδρογονάνθρακες, η μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, και άλλα».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, «έχει αναδειχθεί και ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της Κύπρου, που είναι πιο αποφασιστική στις θέσεις της για την τρομοκρατία και άλλα θέματα, ενώ παλαιότερα ήμασταν με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο εκεί».

Κατά τη σημερινή συνάντηση των τριών Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος, Αναστάσιου Μητσιάλη, Κύπρου, Αλέξανδρου Ζήνων και Ισραήλ, Πρέσβη Nissim Ben Shitrit, έγινε από τον καθένα μία γενική ενημέρωση για τα τρέχοντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με τον κ. Ζήνων να αναφέρεται ειδικότερα και στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αποτελεί επίσης ένα στοιχείο που προσδίδει άλλη αξία σε αυτές τις τριμερείς συνεργασίες», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζήνων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για συνεργασίες εναντίον κανενός, όπως εκ συστήματος πιστεύει η Τουρκία, που διακατέχεται μόνιμα από σύνδρομο καταδίωξης, αλλά συνεργασίες χωρών της περιοχής προς αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων».

Διαβάστε Επίσης