Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροϋπολογισμό λιτότητας κατέθεσε η Βουλή για το 2015, σύμφωνα με τη ΓΔ

Προϋπολογισμό λιτότητας κατέθεσε η Βουλή για το 2015, σύμφωνα με τη ΓΔ

-

Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2014

Με προϋπολογισμό λιτότητας θα πορευθεί το 2015 η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου.

Με προϋπολογισμό λιτότητας θα πορευθεί το 2015 η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το επόμενο έτος προβλέπει δαπάνες ύψους €21.778.573, έναντι €19.908.909 του τρέχοντος έτους.

Από το σύνολο των δαπανών, ποσό €5 εκ. αντιστοιχεί σε βουλευτική αποζημίωση και επιδόματα, €5.4 εκ. σε μισθούς προσωπικού, €2.7 εκ. σε μισθοδοσία κοινοβουλευτικών συνεργατών και ποσό €1 εκ. σε λειτουργικές δαπάνες.

Ποσό €2.1 εκ. το οποίο προορίζεται να καλύψει τη δαπάνη για την ανέγερση πρόσθετου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο της Βουλής, την εκτέλεση διαφόρων έργων συντήρησης και βελτίωσης και για ασφάλεια του κτιρίου της Βουλής, διαφοροποιεί “σημαντικά” τον προϋπολογισμό του 2015.

Σε σχέση με τη χορηγία των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, το προβλεπόμενο ποσό βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τον προϋπολογισμό του 2014, δηλαδή στα €4.1 εκ.

Μειωμένα παρουσιάζονται τα κονδύλια που προβλέπονται για συνέδρια και σεμινάρια τα οποία καλύπτουν δαπάνες που αφορούν τις κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό και τη φιλοξενία. Συγκεκριμένα, ενώ η Βουλή είχε προτείνει ποσό ύψους €650 χιλ., το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε €590 χιλ.

Η ΓΔ της Βουλής είπε πως η μείωση των ποσών αυτών εμποδίζει τη Βουλή από του να αναπτύσσει την κοινοβουλευτική διπλωματία της. Ως χώρα με πολιτικό πρόβλημα, υπάρχει ανάγκη η Βουλή να παρευρίσκεται σε διακοινοβουλευτικές συνάξεις και παράλληλα η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ανταποδίδει τη φιλοξενία αλλά και πραγματοποιεί συνέδρια στην Κύπρο, είπε.

Παρόλο που δεν έχει περιληφθεί σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό, η Βουλή θεωρεί ότι το αίτημά της για απόκτηση δικού της νομικού συμβούλου, για εξασφάλιση νομικής άποψης, ενδεχομένως να μπορεί να καλυφθεί και στα πλαίσια του προτεινόμενου προϋπολογισμού μέσα από διαβούλευση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Οικονομικών.

Το θέμα της μείωσης των κονδυλίων που αφορούν τις κοινοβουλευτικές δαπάνες στο εξωτερικό σχολίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας πως το ΔΗΚΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει όλα τα κονδύλια όλων κυβερνητικών τμημάτων και των ημικρατικών οργανισμών που έχουν να κάνουν με ταξίδια στο εξωτερικό, εκτός εάν θα επανεξεταστεί η ευρύτερη πολιτική κατανομής τέτοιων κονδυλίων.

“Οφείλω να σημειώσω -και θεωρώ ότι μεταφέρω την ομόφωνη άποψη της Επιτροπής Οικονομικών- ότι οι κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό, αποτελούν μία βασική δραστηριότητα. Η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι απαραίτητη σε μία περίοδο, όπου θέλουμε να μεταφέρουμε τις θέσεις της χώρας μας στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά την κρατική μας κυριαρχία” είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε πως “το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες της Βουλής να ασκήσει αυτήν την κοινοβουλευτική διπλωματία, έχει επιλέξει να την περιορίσει”, δυσκολεύοντας, όπως ανέφερε, το έργο της Βουλής να βοηθήσει την Κυβέρνηση να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ορθότητα των δικών μας θέσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι η μείωση των κονδυλίων, που φθάνει το 15%, “αποτελεί παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική εξουσία”.

“Εξετάζουμε, τουλάχιστον εμείς ως κόμμα, το ενδεχόμενο να μην εγκρίνουμε, να μην ψηφίσουμε, όλα τα κονδύλια όλων κυβερνητικών τμημάτων και των ημικρατικών οργανισμών που έχουν να κάνουν με ταξίδια στο εξωτερικό, εκτός εάν θα επανεξεταστεί η ευρύτερη πολιτική κατανομής τέτοιων κονδυλίων” είπε.

Διαβάστε Επίσης