Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑνησυχία για τη δήλωση Μπαν εκφράζει το ΑΚΕΛ και επικρίνει την Κυβέρνηση...

Ανησυχία για τη δήλωση Μπαν εκφράζει το ΑΚΕΛ και επικρίνει την Κυβέρνηση για την ‘μονοδιάστατη’ πολιτική της

-

Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μη ισορροπημένη αντίδραση και θεωρώντας ότι ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει και η `μονοδιάσταση πολιτική` της Κυβέρνησης.

Ανησυχία εξέφρασε το ΑΚΕΛ για το περιεχόμενο χθεσινής δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μη ισορροπημένη αντίδραση και θεωρώντας ότι ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει και η `μονοδιάσταση πολιτική` της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η δήλωση “επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μεταφέροντας ουσιαστικά την πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι στην Τουρκία που φέρει ακεραία την ευθύνη για την αναστολή των διαπραγματεύσεων”.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμη ότι μέσα από την τοποθέτηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών “επιχειρήθηκε η διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την αμυνόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, αφού την ώρα που αναγνωρίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη Κυπριακή ΑΟΖ, καλεί σε συνέχιση των συνομιλιών και απρόσκοπτο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, από τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις είναι προφανές “ότι δεν πετύχαμε να στραφούν οι διπλωματικές ενέργειες του ΟΗΕ, των κατά τα άλλα στρατηγικών εταίρων αλλά και των εταίρων μας στην Ε.Ε., στη κατεύθυνση της ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας και στην άρση των τετελεσμένων που διαμορφώνει, στην Κυπριακή ΑΟΖ”.


Πρόσθεσε ότι για την “υποτονική μέχρι ουδέτερη στάση των κατά τα άλλα εταίρων μας και τη μη ισορροπημένη αντίδραση του ΟΗΕ”, ασφαλώς σημαντικό ρόλο συνεχίζει να διαδραματίζει η τεράστια σημασία που εξακολουθούν να αποδίδουν στην Τουρκία για την εξυπηρέτηση των εγωιστικών συμφερόντων τους, οι γνωστοί φίλοι και σύμμαχοι της Άγκυρας.


Από την άλλη όμως, σημείωσε, “ ευθύνη για αυτή την εξέλιξη φέρουν και οι επιλογές της κυβέρνησης εξαιτίας της μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που επέλεξε, αλλά και των ατυχών μέχρι σήμερα χειρισμών και της τακτικής στις συνομιλίες, που μας εκθέτει ως τουλάχιστον συνυπεύθυνης πλευράς για τη διεύρυνση του χάσματος και τη στασιμότητα που παρατηρείται”.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης, τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην εξωτερική μας πολιτική, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος επανάκτησης της πολιτικό-διλωματικής μας θωράκισης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια για τον Νίκο Κατσουρίδη σε τηλεοπτική εκπομπή και σε παρατήρηση ότι προκάλεσαν αίσθηση τα λεχθέντα και από κάποιους ερμηνεύτηκαν ως επίθεση και υποτιμητικά σχόλια για τον κ. Κατσουρίδη, ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ απάντησε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο.

“Δεν θέλουμε να προβούμε σε κανένα απολύτως σχόλιο και παρακαλώ να γίνει σεβαστό. Ο κυπριακός λαός, εργαζόμενοι, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων, η πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων, και εμείς ως ΑΚΕΛ θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε τούτα”, ήταν στο σχόλιο του κ. Λουκαϊδη.

Διαβάστε Επίσης