Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠοντιοπιλατική δήλωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν καταδικάζει την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ

Ποντιοπιλατική δήλωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν καταδικάζει την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ

-

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την γνωστή του θέση για το Κυπριακό, αποφεύγοντας να εκφράσει δημόσια γνώμη για τις τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα επανειλημμένα ερωτήματα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζενιφερ Ψάκι περιορίστηκε να προσθέσει ότι το μήνυμα για αποφυγή εντάσεων στέλνεται «ευρέως» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα και στηρίζουν τις προσπάθειές του να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», είπε η κ. Ψάκι, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, που χαρακτήριζε «εισβολή» τις τουρκικές παραβιάσεις.

Σε ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι είπε πως «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε αυτό ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».

Σε ερώτηση αν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις προκλητικές τους δηλώσεις, η κ. Ψάκι είπε πως δεν έχει κάτι να δηλώσει για τις συνομιλίες του κ. Κέρι.

«Παραμένουμε εμπλεγμένοι σε ανώτατο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και είμαστε σε στενή επαφή μαζί του», κατέληξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε Επίσης