Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑντικατοχική Πορεία των Μορφιτών για 34η χρονιά

Αντικατοχική Πορεία των Μορφιτών για 34η χρονιά

-

αγώνα της επιστροφής στα κατεχόμενα εδάφη τους, καταδικάζοντας το συνεχιζόμενο τουρκικό έγκλημα της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού.

Στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, πραγματοποιήθηκε το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ακολούθως, οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας, όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση με ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλο (που ανέγνωσε ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνάτος), τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και επίτιμο δημότη του Δήμου Μόρφου Τζιμ Σέρινταν, τον Βρετανό βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος και επίσης επίτιμο δημότη του Δήμου Μόφου Ρότζερ Γκέιλ, τον Έλληνα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμο δημότη του Δήμου Μόρφου Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον επίτιμο δημότη Μόρφου και πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα και τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα.

Οι ομιλητές καταδίκασαν τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να αντιδράσουν.

“Η Άγκυρα εμμένει στην αναχρονιστική, αλαζονική και αδιέξοδη πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας” είπε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνάτος. “Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός κρίσιμη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Τουρκία προκαλεί υπονομεύοντας τη διαπραγματευτική διαδικασία” ανέφερε και επανέλαβε ότι “η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να συνεργήσει στη νομιμοποίησει των συνεπειών της τουρκικής κατοχής και του συνεχιζόμενου εγκλήματος του τουρκικού εποικισμού του νησιού”.

Στην “προκλητικότητα και επιθετικότητα που επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία η τουρκική διπλωματία τορπιλίζοντας έμμεσα ή άμεσα κάθε προσπάθεια για διάλογο και γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές” αναφέρθηκε και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος δημότης Μόρφου Κυριάκος Βιρβιδάκης, εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου. “Οι τελευταίες ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είναι ένα ακόμα δείγμα της τουρκικής αδιαλλαξίας και της διγλωσσίας της τουρκοκυπριακής ηγεσίας όταν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου” είπε. Πρόσθεσε ότι “πάγια επιδίωξη της Ελλάδας είναι να στηρίζει με κάθε τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας δίκαιης, αμοιβαίας αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ”.

“Η προκλητικότητα, οι απειλές και οι παράνομες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία δεν μας τρομάζουν και δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητά μας για διεκδίκηση των καταπατημένων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας” είπε ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους μας “να σταθούν με αξιοπρέπεια αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της έναντι της Κύπρου και του λαού μας”. Η Τουρκία, είπε, “πρέπει και επιβάλλεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει στην Κύπρο”.

“Η απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει για έρευνες, περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια του νησιού, είτε γίνουν, είτε δεν γίνουν αυτές, συνιστά ιταμή πρόκληση” είπε στο χαιρετισμό του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επίτιμος δημότης Μόρφου, Δημήτρης Σιούφας, για να προσθέσει ότι “έχουμε τα πολιτικά, τα διπλωματικά και τα νομικά όπλα, που χρειάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε και την υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσουμε. Με σύνεση και αποφασιστικότητα”.

Ο Βρετανός Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζιμ Σέρινταν και επίτιμος δημότης Μόρφου είπε πως είναι “ειρωνικό” που οι τουρκικές αρχές ανοίγουν τα σύνορά τους για να δεχθούν πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ την ίδια ώρα αρνούνται να επιτρέψουν στους Κύπριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προς την Τουρκία επιδεικνύοντας την ίδια “αποφασιστικότητα και συνέπεια” που επέδειξε όταν “επέβαλε σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Κριμαία”.

“Είναι ντροπή μια χώρα – μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχει αφεθεί να κατέχει για 40 χρόνια το έδαφος μιας άλλης χώρας, χωρίς να τιμωρείται” ανέφερε ο Βρετανός Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και επίτιμος δημότης Μόρφου Ρότζερ Γκέιλ, διαβεβαιώνοντας πως οι φίλοι της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα σταθούν στο πλευρό της τώρα και για όσο χρειαστεί.

“Παρά τη δική μας καλή θέληση και προσπάθεια δεν διακρίνεται φως στην άκρη της σήραγγας καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις απαράδεκτες ενέργειές της παραβιάζοντας ακόμα και την κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας Χριστάκης Καττιρτζιή.

Το παρών τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, μέλη του Ευρωπαϊκού και βρετανικού Κοινοβουλίου και από τις αδελφοποιημένες πόλεις με το Δήμο Μόρφου, οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Μπάρνετ Μεγάλης Βρετανίας, Ζούριεκ Μαλτας και Slovenj Gradec, οι αδελφοποιημένες πόλεις με τη Μόρφου από την Ελλάδα, Μεσολόγγι, Σπάρτη, Καλάβρυτα και Νέα Ορεστιάδα. Ο πρόεδρος των πόλεων της Ειρήνης, Δήμαρχος του Μπλονσκ Πολωνίας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου Μεγάλης Βρετανίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη της φλόγας την οποία μετέφεραν από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, δρομείς του Σωματείου “Περικλής Δημητρίου”.

Μετά την εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου, ενώ αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να το διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Διαβάστε Επίσης