Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣημαντικό να ενεργήσουν όλοι με υπευθυνότητα, δηλώνει ο Άιντα

Σημαντικό να ενεργήσουν όλοι με υπευθυνότητα, δηλώνει ο Άιντα

-

ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα εξερχόμενος από το Προεδρικό, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Άιντα, ο οποίος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη ιδεών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Κουντρέτ Οζερσάι και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αναμένεται να επισκεφθεί και την Άγκυρα σύντομα.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια στιγμή έντασης γιατί η κατάσταση έχει καταστεί πιο περίπλοκη δεδομένων των εξελίξεων στη θαλάσσια περιοχή, όπως είπε. Ωστόσο, επανέλαβε ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι «έχουμε καθορίσει σειρά θεμάτων προς συζήτηση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Άιντα ανέφερε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», προσθέτοντας ότι «αργότερα σήμερα θα δω τον Κουντρέτ Οζερσάι και μετά τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, τον κ. Έρογλου».

Επεσήμανε παράλληλα ότι εξακολουθεί να ισχύει προηγούμενη δήλωσή ότι «υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι γιατί το status quo είναι απαράδεκτο». Αυτό, είπε, «έχει δηλωθεί και από τους δύο ηγέτες και οι πρόσφατες εξελίξεις απλώς υπογραμμίζουν την ανάγκη να εργαστούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν».

Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειές του χωρίς να υπάρχει διαδικασία ο κ. Άιντα ξεκαθάρισε ότι «οι όροι εντολής μου δεν έχουν αλλάξει». Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, «να συνομιλώ με τις δύο πλευρές, έχουμε καθορίσει μια σειρά θεμάτων προς συζήτηση».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «θα καταστεί κατορθωτό να συναντηθούν οι ηγέτες σε επόμενο στάδιο, αλλά στο μεταξύ θα τους μιλήσω για το πιθανό περιεχόμενο της διαδικασίας όταν ξαναρχίσει».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αναγνώρισε ότι παντού στον κόσμο όταν προκύπτουν θαλάσσιες διαφορές η κατάσταση είναι σοβαρή.

Καταδεικνύει, σημείωσε, ένα από τα σημεία που είχε εγείρει ο ίδιος σε προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, ότι δηλαδή «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να είναι είτε ευλογία ή κατάρα».

Αν υπάρξει σωστή διαχείριση, είπε, «θα είναι πηγή πλούτου για όλους τους Κύπριους». Αν, πρόσθεσε, «καταστεί πηγή εντάσεων, θα είναι πρόβλημα για όλους και τότε θα είναι πιο πολύ κατάρα παρά λύση».

«Είναι πολύ σημαντικό τώρα όλοι να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και όπως το συντομότερο υπάρξει μια συναντίληψη ότι οι φυσικοί πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι για όλους τους Κύπριους, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απευθυνθεί και στην Άγκυρα, ο κ. Άιντα είπε ότι φυσικά θα επισκεφθεί την Άγκυρα σύντομα, προσθέτοντας ότι είναι σε επικοινωνία μαζί τους όπως και με όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ερωτηθείς πότε μπορεί να αναμένεται ότι θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ανέφερε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουν οι ηγέτες». Δεν μπορώ, πρόσθεσε, «να αναγκάσω ανθρώπους να συναντηθούν».

«Ελπίζω ότι θα είναι σύντομα αλλά όσο δεν συναντώνται, θα συνεχίσω να συνομιλώ και με τους δύο τους», επανέλαβε.

Διαβάστε Επίσης