Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΕσπευσμένα στο Προεδρικό ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Γκι Μουν

Εσπευσμένα στο Προεδρικό ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Γκι Μουν

-

ΓΓ των ΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έφτασε χθες στην Κύπρο και εντός της ημέρας αναμένεται να δει και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Το απόγευμα χθες ο κ. `Αιντα επρόκειτο να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του.

Η συνάντηση γίνεται στην σκιά της απόφασης του ΠτΔ να αναστείλει την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση χθες, με αφορμή και τοποθετήσεις του Έρογλου, εξέφρασε τη λύπη του γιατί, λόγω των εξελίξεων, αναγκάστηκε να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες. Διαβεβαίωσε ακόμη τους Τουρκοκύπριους ότι παραμένει προσηλωμένος και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για επίλυση του Κυπριακού.

Ο ΓΓ των ΗΕ, μέσω του εκπροσώπου του, δήλωσε ότι ενημερώθηκε δια επιστολής προς την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Κύπρο για την απόφαση της Ε/κ πλευράς να μην προσέλθει στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη. Σύμφωνα εξάλλου με διπλωματικές πηγές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε χθες ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.

Διαβάστε Επίσης