Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΘωράκιση Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς βεβιασμένες ενέργειες ζητά το ΑΚΕΛ

Θωράκιση Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς βεβιασμένες ενέργειες ζητά το ΑΚΕΛ

-

με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις νέες απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, «θα πρέπει να τερματίσει πάραυτα την επικίνδυνη πολιτική κλιμάκωσης της έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία κατοχυρώνονται πλήρως από το διεθνές δίκαιο».

Συνακόλουθα, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά απέναντι στις νέες μεθοδεύσεις της Άγκυρας».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει στον ΟΗΕ και την ΕΕ τις τουρκικές προκλήσεις και να απαιτήσει την παρέμβαση τους», είπε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, σε αντίθεση με τις άμεσες αντιδράσεις που υπήρξαν από τη διεθνή κοινότητα επί προηγούμενης διακυβέρνησης, ουδεμία δημόσια αντίδραση δεν είχαμε ούτε από τον ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ούτε και από πλευράς ΕΕ».

Κατά συνέπεια, ανέφερε, «η Κυβέρνηση αντί να αυτολιβανίζεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ότι πέτυχε τη δήθεν αναβάθμιση της διεθνούς αξιοπιστίας της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της απόλυτης ταύτισης της με τα Δυτικά, Αμερικανο- νατοϊκά συμφέροντα, θα ήταν προτιμότερο να ενεργεί με τρόπο που να θωρακίζει στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όντως, πρόσθεσε, «η κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Άγκυρας λειτουργεί υπονομευτικά και στη διαπραγματευτική προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η οποία σύντομα εισέρχεται σε μια νέα, ουσιαστική φάση».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, «η ανάγκη ανάδειξης και αυτής της αρνητικής πτυχής σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις δεν θα πρέπει όμως να οδηγεί την κυβέρνηση σε βεβιασμένες, σπασμωδικές ενέργειες κάτω από το κράτος πανικού, με δημόσιες διακηρύξεις για πιθανό τερματισμό των διαπραγματεύσεων».

«Τέτοια σοβαρά ζητήματα, με σύνθετες προεκτάσεις, θα πρέπει κατά την άποψη μας να τυγχάνουν συλλογικού προβληματισμού στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

Διαβάστε Επίσης