Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜεγάλες οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, λέει ο Έρογλου

Μεγάλες οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, λέει ο Έρογλου

-

σε τουρκικό κανάλι από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε πως από το 1974 η ε/κ πλευρά λέει στον κόσμο της ότι “όλοι οι άνθρωποι θα γυρίσουν πίσω, όλα όσα χάθηκαν θα επιστραφούν, θα φύγει ο τουρκικός στρατός και η επανένωση θα γίνει στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας”, που δεν είναι εφικτά.

Πρόσθεσε ότι η ε/κ ηγεσία δυσκολεύεται να πει στον κόσμο ότι όλα όσα θέλουν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με “ακραίες απαιτήσεις”.

Είπε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω του πάρε – δώσε και μια προσέγγιση που θα είναι επωφελής για όλους (WIN – WIN).

Αναφέροντας ότι είχε προτείνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να γίνει τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, πρόταση που απορρίφθηκε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Γενεύη μετά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε ότι στην τελευταία συνάντηση των ηγετών παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αποφάσισαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που στόχο θα έχουν να υπάρξει αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για “αλλεργία” της ε/κ πλευράς στον όρο “πάρε – δώσε” γιατί, κατά τον ίδιο, για τόσα χρόνια η ηγεσία των Ε/κ υποστηρίζει ότι “θα πάρουμε”, συμπληρώνοντας ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να γίνει πάρε – δώσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους είπε πως “γνωρίζω ότι θα γίνει πάρε – δώσε αλλά δεν επιθυμώ αυτό να γραφτεί στο ανακοινωθέν” και ότι αντί αυτού γράφτηκαν οι λέξεις προσέγγιση “επωφελής και για τις δύο πλευρές” (win – win).

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται από το 1968, ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο «κράτη» στα γεωγραφικά “όρια που δημιουργήθηκαν το 1974”.

Διαβάστε Επίσης